-=- LUNA MARTIE ȘI TRADIȚIILE ROMÂNEȘTI DIN CALENDARUL POPULAR... -=-

 



Martie este a treia lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile. Luna Martie mai este denumită și: mart, marte, martiu, mărțișor etc.

În această lună Mărțișor, începe aratul și semănatul, se curăță livezile și grădinile, se scot stupii de la iernat. Martie a luat de la toate lunile câteva zile, ca să arate că este mai mare și de aceea are mai multe zile, decât lunile celelalte.

Prima zi a primăverii, ziua de 1 Martie, este și ziua Babei Dochia, o bătrână zeiță agrară, ce moare de 1 martie și renaște de Mucenici, pe 9 martie.

Luna Martie, este luna în care strigoii și vârcolacii umblă, de aceea creștinii afumă casele cu tămâie, pentru a fi feriți de duhurile rele.
În această lună ghioceii sunt primii vestitori ai primăverii, care răsar devreme de sub stratul de zăpadă, pentru a întâmpina noul anotimp. Albul lor curat semnifică puritate, dar și primul semn timid al vieții, care renaște sub razele calde a soarelui.
Mărțișorul este o sărbătoare veche de mii de ani, din vremea dacilor, care simbolizează moartea și renașterea, întunericul și lumina, bărbatul și femeia.

Purtarea mărțișorului reprezenta contracararea forțelor distructive ale soarelui rece, care a ținut iarna în spate. Din cele două fire, roșul reprezenta norocul, șansa, iar albul sănătatea.
La începuturi, șnurul era atașat unei monede, apoi unor pietricele de râu vopsite în alb și roșu, forma lui evoluând în timp.



În zilele noastre, mărțișorul, făcut din două fire răsucite, alb și roșu de care se prinde de cele mai multe ori un obiect artizanal, este făcut cadou doamnelor și domnișoarelor în ziua de 1 Martie, iar apoi este așezat pe pomii fructiferi pentru a aduce belșug în casele oamenilor.



Comentarii