-=- BUJORUL ROMÂNESC... -=-

 



Singurul loc din Europa în care BUJORUL-DE-STEPĂ (Paeonia tenuifolia) a supraviețuit se află în județul Mureș, în Rezervația botanică din localitatea Zău de Câmpie.

Rezervatia a fost înființată în anul 1932 de academicianul Alexandru Borza, fondatorul școlii românesti de Botanică și se află la circa 5 km de comuna Zău de Campie.
Inițial, rezervația avea 2,5 ha, acum are 3,5 ha și numără 50. 000 de bujori-de-stepă.
Primele date despre bujorii de aici au fost publicate în anul 1846, la Viena.
La Zău de Câmpie, bujorul-de-stepă a venit din Dobrogea acum 10. 000 de ani. Semințele au ajuns prin trei modalități: au fost aduse de vânt, păsări și apă. Bujorii s-au localizat ăn comună, unde trăiesc la cea mai înaltă cotă din Europa, respectiv la 477 m altitudine.
Toata Valea Botei Mari a fost plina de bujori-de-stepă, iar satul de dincolo de lac se și numeste Bujor-Hodaie, însă nu mai este nici un exemplar acolo.
Spre bucuria noastra, avem unica rezervație din Europa.
În Munții Măcin, la Niculițel, în Dobrogea, pe marginea Dunării, mai sunt bujori-de-stepă, dar foarte, foarte rari, acolo fiind puține exemplare”, a declarat Octavian Calugar, omul care se ingrijeste de gingasa planta de șase decenii încoace, de când a dispărut Marcu Sancraian, primul custode onorific al rezervației.
Bujorii-de-stepă de la Zău de Câmpie înfloresc în perioada aprilie-mai, foarte rar în luna iunie, și rămân înfloriți doar două săptămâni.
(Cultura română.ro)



Minunile Dobrogei! Bujorii din Rezervaţia Naturală de la Enisala.
Mergeţi să îi vizitaţi, acum este perioada lor de înflorire.
ATENŢIE!
Bujorul sălbatic românesc este o specie protejată prin lege, nu poate fi ruptă!




Comentarii