-=- NODUL DACIC - NOD SACRU -=-

 


Una din minunile simbolice ale lumii, Nodul Dacic face parte din tradiția Maramureșului pe toată aria lui geografică și istorică.

Alcătuit din elemente din lemn de diferite esențe, puse față în față, adică trei perechi de elemente perpendiculare între ele care se îmbină două câte două (trei îmbrățișări), Nodul Dacic formează un corp geometric perfect, care închide în centru un gol cubic.

În varianta ,,fusul cu țurgălăi”, câteva pietricele sunt introduse în nod acolo în timpul construcției, pentru ca prin mișcarea fusului acesta să producă un zgomot care acompaniază torsul.

Răspândit în toată țara Maramureșului, concentrat pe văile: Izei, Marei, Coșăului, Vișăului și Lăpușului, „fusul cu țurgălăi” este folosit și astăzi de către la șezători, de către fetele de măritat. Furat de la cea dragă de către flăcău, el trebuia răscumpărat cu îmbrățișări și sărutări. Uneori când fata torcea singură, fusul făcea prin rotație un sunet continuu auzit de mama fetei, iar când sunetul înceta, era semn că fata se sărută cu băiatul venit în vizită și atunci mama intra să-i supravegheze.

Nodul Dacic este format din trei perechi de elemente perpendiculare alcătuind o structură unitară, sub forma unei stele cu 12 raze pornind din centrul gol.
Prin dubla oglindire a celor două capete ale fiecărui element din nodul maramureșan, prin împerecherea celor 6 elemente două câte două, ne apropiem de sfera androginitătii, adică a coincidenței contrariilor.
În acest moment în modul are loc un eveniment sacru.
Este ,,mesajul” clar al Cerului spre Pământ, apoi mesajul către Înalt al omului, apoi celelalte 4 trimiteri orizontale, simbolizând prin crucea formată, un legământ între om și transcendent.
,,În afară de Nodul Sacru, toate tipurile de noduri sunt de fapt niște mecanisme de strângere a golului interior. Numai prin această presiune se formează Nodul, însă strângerea aceasta elimină golul interior.
Nodul Sacru se strânge protejând golul: nu îl elimină prin presiune.
De aceea evenimentul simbolic organizat de nod, este unic și ireversibil, adică sacru.”
(Ioan Marchiș)





Comentarii