-=- ȘTEFAN CEL MARE, 10 ianuarie 1475, Bătălia de la Vaslui (Podul Înalt) -=-

Bătălia de la Vaslui, 1475 – tablou realizat de Valentin Tănase

Pe 10 ianuarie 1475 Ştefan cel Mare a obţinut victoria în bătălia de la Vaslui (Podul Înalt).

“Mai presus de tihna noastră stă datoria sfântă de a apăra fiinţa şi neatârnarea ţării noastre.”
Cu doar 40 000 de ostaşi, între care se aflau 5 000 de secui, 1 800 de unguri şi 2 000 de poloni, Ştefan cel Mare a învins armata otomană, condusă de Suleiman Paşa, constituită din 120 000 de soldaţi turci şi 17 000 de soldaţi munteni.
Domnul moldovean şi-a aşteptat adversarul la sud de Vaslui, în valea îngustă a Bârladului, într-un loc numit Podul Înalt. Valea era mlăştinoasă şi flancată pe ambele laturi de dealuri împădurite, făcând imposibilă o desfăşurare largă a trupelor invadatoare. Ştefan şi-a întărit tabăra cu şanţuri, iar în pădurile de pe flancuri a plasat artileria.
Lupta s-a dat în dimineaţa de 10 ianuarie 1475, în condiţii de ceaţă. Un detaşament dotat cu buciume, trâmbiţe şi tobe i-a atras pe otomani într-o mlaştină, apoi artileria a început să tragă. La momentul potrivit, Ştefan a atacat cu cavaleria, în flancul drept al inamicului, stârnind panică şi învălmăşeală, iar atacul pedestrimii, în flancul stâng al otomanilor, a decis soarta bătăliei. O parte însemnată a oastei inamice a fost nimicită (c. 40000, după unele surse), fiind capturate 100 de steaguri şi artileria.
(Sursa: Enciclopedia României)

Comentarii