-=- DIN CALENDARUL STRĂBUNILOR -=-

                                -- Calendarul străbunilor --

Despre omăt și felurimea ninsorilor.


Se povestește că Dumnezeu face omătul, îl „samănă" în „nourii de ninsoare", apoi îl cerne cum ar cerne mălaiul: prin ciur și prin sită. Dumnezeu are grija în fiece an să acopere pământul cu zăpada, ca să ferească de îngheț semănaturile de toamnă și rădăcinile florilor.


Unii spun că Moș Neculai ar aduce ninsorile, atunci când își scutură barba lui albă. Dacă trece luna lui Neios (decembrie) fără să ningă și rămâne pământul negru, se zice că a întinerit Sânicoară, iar dacă nu e ger și zăpadă în ianuarie, că iarna se va prelungi până în martie.

Ninsoarea mare și deasă se numește „ningău”. E cea care îmbracă pământul, face strat de omăt, se troienește și se aduna în nămeți.
Mai exista un fel de ninsoare, în zilele înghețate și întunecoase de iarna, atunci când fulgii sunt sticloși și îți biciuiesc chipul. Țăranii îi zic „țârțâră” și spun că nu e bună de nimic...
Atunci când ninsoarea e cu fulgi mari și rari se cheamă „fulguială”, „prascău”, sau „fluștureală”, ține puțin și nu se așează. A nu se confunda cu „lapovița” din Zilele Babelor, căreia i se spune „zloată” sau „șlepoiță”.
Cea mai rea ninsoare se pare că ar fi cea cu fulgii „apoși", care îngheață de cum ating pământul. Oamenii îi spun „policie” sau „poliviță” sau, mai nou, ”polei” și se tem de ea pentru că e rea de ghețuș.
Copiii, în schimb, se bucură tare și strigă așa: „vin oile de la munte/ cu steluțe mândre-n frunte". Apoi își fac numaidecât derdeluș și se întreabă unul pe altul: „câte stele logostele/ lucesc sub picioarele mele?"...

În final, să luăm aminte la semnele prevestitoare de omăt, adunate în cartea „Văzduhul după credințele poporului român" a etnologul interbelic Tudor Pamfile.

Așa că: „dacă ferestrele vor asuda, va ninge", „dacă visezi ouă, oi albe, gâște, rațe sau brânză, va ninge a doua zi", „când câinele se tăvălește pe jos, are să ningă", „dacă mâța se va pune cu spatele la foc, va ninge", „dacă slănina lăcrămează în pod, ninge", „dacă vrăbiile se vor strânge la un loc și vor ciripi sau vor zbura în toane, va ninge", „dacă ceaunul va arde pe fund, este semn că va ninge", „dacă ciorile se vor strânge grămadă și vor croncani ori dacă vor zbura pe sus, va ninge"!

Comentarii