-=- DESCÂNTECUL GETO-DAC-RUMUNESC... -=- (Dacia Edenica)




Ornamentele de pe vasele şi statuetele de lut din preistoria românească sunt brodate şi azi pe costumele naţionale româneşti, se cioplesc în lemnul porţilor din Maramureş şi până în Bucovina, din Oltenia şi până în Dobrogea. 

Nu există un singur model de pe vreun vas descoperit în Monteoru, vechi de patru, cinci mii de ani, să nu se găsească în broderiile românilor de azi. 
Ele dau temeiul celei mai vechi conştiinţe de popor neclintit.” (Baron Ştefan J. Fay). 

 E firesc ca popoare cu trecut puţin, fără Antichitate, fără preistorie, să şi-i atribuie pe geto-daci drept înaintaşii lor. 
E şi acesta un jaf, ca jaful aurului (de ce noi să avem şi ei nu?), ca jaful pădurilor. 

De neînţeles e doar reacţia românilor, care aproape că jubilează la jefuirea istoriei lor, care aproape sar în sus de bucurie, când văd încă un popor declarându-se drept coborâtor din daci. 

Dar să revenim la oile noastre. 
 Azi supunem atenţiei un singur exponat din Muzeul Virtual al Vechimii Noastre: descântecul. 

Sigur, sonor nu-l avem decât de un secol, de când există mijloace tehnice de înregistrare a sunetului. Dar o mărturie despre el o avem de acum 2.500 de ani, dar din partea cui? 
A lui Socrate personal: „Tot așa stau lucrurile, Carmide, și cu acest descântec. Eu l-am învățat acolo în oaste, de la un medic trac, unul din ucenicii lui Zalmoxis, despre care se zice că îi fac pe oameni nemuritori. […] Dar Zalmoxis, adăuga el, regele nostru, care este un zeu, ne spune că […] trebuie să-i dăm îngrijire trupului dimpreună cu sufletul […] Prietene, zicea el, sufletul se vindecă cu descântece. Aceste descântece sunt vorbele frumoase, care fac să se nască în suflet înțelepciunea. Odată ivită aceasta și dacă stăruie, este ușor să se bucure de sănătate și capul și trupul.”

Atenţie: a nu se confunda descântecul autentic, misterios, transmis într-un mod cu totul aparte, mai deţinut doar de unele dintre puţinele bătrâne ale satului câte au mai rămas, să nu se confunde, ziceam, cu magiile albe sau negre practicate de vrăjitoarele unei anume etnii. 

Comentarii