-=- DACII ERAU GEȚI...-=-


  
Dio Cassius vorbește de ”daci” ABIA la 300 de ani DUPĂ ce romanii au denumit teritoriul cucerit, DACIA.  

 O dovadă avem chiar de la Pomponius Mela, care numește spațiul de la nordul Dunării, SARMAȚIA(de unde și Sarmizegetusa)  și nici vorbă de VREO DENUMIRE de Dacia! 
 Dacia era doar o provincie romană, parte a GEȚIEI,  NUMITĂ de ROMANI AȘA, DUPĂ CUCERIRE şi deci o apariție târzie, reflectând o istorie ce nu depășește mai mult de cca. 2.000 de ani, unde trăiau DAVO-GEȚII (daco-geții).

După cucerirea romană și după ce cancelariile Romei au folosit această denumire pentru ținutul ocupat, s-a răspândit și încetățenit această denumire.
Dar la noi, se știa că GEȚIA este țara, iar DACII sunt doar o parte din locuitorii ei, CUCERIȚI DE ROMANI.

GEȚII robiți din provincia romană Dacia, erau denumiți de către romani ”daci”, de la  PROVINCIE și NU DE LA NEAM. 

Robert Sheringham, De Anglorum Gentis origine disceptatio: 
“Astfel chiar Pliniu, Mela, Solinus, îi arată pe GEȚI ca poporul Traciei. Toți tracii au fost de fapt un singur popor, adică GEȚII, mărturisește Mela (sec. I d.Hr).” 

 Trogus Pompeius: „Dacii, mlădiţe ale geţilor…” 

Philostorgius, Istoria eclesiastică (368 – 425 e.n.): ”- Appianus Alexandrinus, de neam grec, a scris Historia Romana, iar în prefață ne lasă mărturie că romanii stăpânesc “și pe unii dintre geții de dincolo de Istru, pe care îi numesc daci.”- 
“Sciţii de dincolo de Istru pe care cei vechi îi numeau GEȚI, iar cei de acum îi numesc GOȚI… Ulfila a fost hirotonit episcop al creştinilor din ţara GETICĂ.” 

 Cât despre tăblițele de plumb de la Sinaia, în ceea ce privește denumirile de „dac” și de „get”, vom da un fragment lămuritor din cartea ”Cronică getă apocrifă pe plăci de plumb” a autorului Dan Romalo, unde acesta spune că:
”Cel mai mare interes îl reprezintă însă numele dacilor și cel al geților. 
 Se observă cu ușurință că daci sunt numiți doar cei din plăcuțele care se referă la Decebal, toți ceilalți fiind GEȚI; Burebista este GET, așa cum spunea și Strabo – el are prima capitală la Genucla, de unde se mută la Sarmizegetusa; chiar și Duras, predecesorul lui Decebal, este GET, de unde rezultă că dacii, conduși de Dacibalo, sunt o ramură a geților care a devenit cunoscută prin ridicarea căpeteniei lor și prin opera sa de unificare a triburilor.”
 
Geții pomenesc extrem de rar de daci, și o fac sub numele de DAHIEO, de unde putem deduce că erau foarte puțin cunoscuți înainte de Decebal. 
 Mai găsim şi în alte izvoare denumiri aproape uitate în negura timpului şi anume, GITIA, DU GITII (Dio Getia) sau ARIMA, unde trăiau enigmaticii HIPERBOREENI, cunoscuți sub alte nume ca arimini, arimi, arimaspi, râmi, rohmani, arimphaei, arieni, ari, rumuni, rumâni (azi români, dar și armâni!). 
 A nu se face confuzie cu denumirea de Rum sau Rîm, prin care se face referire la Roma, ca și cum noi ne-am trage identitatea de români de la romani, ceea ce nu poate fi decât FALS. 
 Această denumire își are originile în rădăcina R(u/o/a/i)M, rădăcină pelasgică în ceea ce privește limba. 
 Nu este doar o întâmplare faptul că întemeietorii Romei au dat acest nume oraşului lor, la fel cum şi numele de Romulus (fratele lui Remus) nu este întâmplător. Menţionăm că numele antic al râului Tibru ce trece prin Roma era RUMON! 
 Umbrii atribuiau lui Joe (Jupiter) epitetul „ARIMUNUS” (însemnând „Joe Ariminul” sau „Joe al arimilor”), în timp ce romanii de mai târziu îl numeau „Jupiter Ruminus”! 
Zeul războiului Marte, despre care Flaccus spunea că locuieşte în Țara Geţilor mai era numit „Arimanios”! 

 În cele scrise de Dionisie Periegetul, trăitor al secolului II al erei noastre, îi amintește pe miticii ARIMSASPI, cu numele de ARIMANI, iar Homer (secolul Vlll î.e.n.) în Iliada, 2.781–783 spune că patria lui Typhon, cel mai renumit titan, era ţara arimilor sau ARIMA. 
În Odiseea, poetul spune despre acest teritoriu de legendă, că este în ţinutul hiperboreenilor de la nordul Istrului. 

 Marele erudit Nicolae Densușianu, în monumentala sa lucrare ”Dacia Preistorică” (vol II, p. 165) spune: 
„Arimii, vechii locuitori ai Geto-Daciei se mai numeau rumoni sau rumuni.” 

 De asemenea, Pliniu cel Bătrân a afirmat că „sciţii erau vechii ARAMEI” (Scytharum populi…antiqui Aramaeos), va să zică nicidecum... semiți, așa cum au fost ”semitizați” ulterior, în izvoarele istorice, ABUZIV! 

Cu alte cuvinte denumirea etnică a sciţilor era de „ARAMEI” sau „ARMAMEENI”! Aşadar avem de a face cu un nume, respectiv o identitate cu rădăcini extrem de vechi şi cu origini ce provin din timpuri mitologice! 

După toate aparențele, nu se poate vorbi despre „daci” decât în contextul cronologiei ce cuprinde domnia regelui Decebal, respectiv războaiele daco-romane. 
 Cu alte cuvinte, dacii reprezintă doar o ramură a geților, așa cum aflăm și de la erudiți precum Trogus Pompeius și alții. 
 De aici reiese limpede că „dacii” nu pot ocupa centrul istoric, aceștia fiind consemnați în izvoarele istorice mult mai târziu după geți, denumirea de „daci” nefiind decât un alt nume pentru o parte din marele neam al geților. 
 
Se înțelege că indiferent de numele neamurilor ce ocupau spațiul Geției, aceștia erau (evindent!) cu toții GEȚI. 

 În mod similar locuitorii de azi ai României, fie olteni, moldoveni, ardeleni ș.a.m.d. sunt cu toții români. 

 Cât despre numele țării geților ce figurează pe tăblițele de plumb de la Sinaia, acesta apare în variantele „DIE GITII”, respectiv „DEO GETA”, având sensul de „Țara Sfântă a Geților” sau „Țara Sfântului (Domnului) Geta”, de vreme ce „die”, „du”, „dii”, „dio” au sensul de „sfânt” sau „zeu”, iar „Geta” fiind îngerul protector al geților. 
 În orice caz, niciunde pe tăblițele mult anterioare perioadei regelui Decebal, nu figurează vreo țară cu numele de „Dacia”. Get = Pământean, gețuitor (viețuitor), unde Pământ = Geea/Gaia (Geb/Gebeleizis), la fel cum țăran = om din țărână sau om al pământului. Sarmatia/Sarmo-Geția/Dio Geția = Țara Sfântă/Țara Domnului/Țara Soarelui – adică inima sau vatra vechii Europe Pelasgice. 

 Avem Marea/Lacul Getic(ă), avem SarmiGETUZO – cel mai important centru religios al geților, unde Sarmigetuzo = Geții lui Sarmis/Armis – protectorul sanctuarului, denumit de către greci Hermes; Polul GETIC (niciodată „Dacic”!) în jurul căruia cerurile se rotesc și în sfârșit, spunem despre noi că am fi  ”GET-BEGET”.

 Cât despre limbă, în aceeași ordine de idei, putem vorbi despre limba sermo-getică sau getică, deși pelasgo-getică ar fi o denumire la fel de corectă. Ulterior ea s-a mai numit și LIMBA PRISCĂ-LIMBA BĂTRÂNĂ, sau LATINA VULGATA, aceasta fiind considerată acum de lingviști ca fiind PRECURSOAREA limbii latine...
 
JED = părinții primilor faraoni (se pronunță GET). 
 Egiptenii folosesc acest cuvânt atunci când se referă la CEI VECHI (cei ce au trăit înaintea lor), ceea ce înseamnă că această denumire de ‘GET’ nu are de a face doar cu grecii. 
 De asemenea în limba croată ‘đed’ (se pronunță ‘ged’) = bunic, ceea ce nu face decât să întărească cele relatate de noi despre egipteni. Adică ‘get’ are sensul de ‘vechi/bătrân’. 
La fel în Maroc la bunic se spune GET. 
În India există o întragă populație, de căteva zeci de milioane,  numită JETS... și care AU ÎN VOCABULAR PESTE 2.000 DE CUVINTE ROMÂNEȘTI!    

Principalele etnonime ale geților în funcție de teritoriile pe care le ocupau: 
get-uli, iler-geți, indi-geți, myso-geți, tissa-geți, sar-geți, tyra-geți, samo-geți, massa-geți, yuezhi, tocharieni, geats, getae, jats, djed etc. 

 După cum se vede, geții erau mai peste tot. 
Pe o monedă de argint bătută de edonii din Tracia între anii 500-480 î.e.n. este scris în jurul unui pătrat împărțit în patru părţi de o cruce cu braţele egale 
„GETAS IDON EON RA”, adică „Getas, îngerul păzitor (sau conducător) al edonilor.”  
În concluzie, Dacia a fost doar parte a Geției, devenită, pentru scurt timp, o provincie romană şi deci o apariție târzie (reflectând o istorie a ei ce nu depășește mai mult de cca. 2.000 de ani), unde trăiau davo-geții (daco-geții).



Comentarii