-=- TRADIȚII VECHI, ROMÂNEȘTI...-=-

- UDATUL sau STROPITUL FETELOR...- 
🔸România, țara noastră frumoasă este plină de obiceiuri, în diferite zone ale țării, în preajma sărbătorilor Pascale, românii ținând la tradiție și, din generație in generație, încearcă să transmită vechile datini străbune.
Unul dintre aceastea, tare îndrăgit de tinerele din ziua de astazi, este ‘Udatul’ ce are loc în a 2-a zi de Paști și se practică in Ardeal, Banat si Nordul Moldovei. Barbatii pleacă la udat femeile, atat pe cele din familie cât și pe cele din vecini, iar acestea trebuie să îi cinstească.
🔸Tradiția arată că fetelor care nu sunt udate le va merge rău tot anul, iar cele care primesc ”udătorii” vor rămâne frumoase.
🔸Bărbații au adaptat această tradiție la zilele noastre, folosind parfum în loc de apă pentru a stropi doamnele și domnișoarele, însă în trecut era folosită apa proaspătă din fântână. De asemenea, legenda de la care a pornit acest obicei este cu adevarat impresionantă.
🔸Se spune că într-o zi, o fată creștină a plecat la târg pentru a vinde niște ouă. O altă tânără, care nu credea în Dumnezeu, s-a arătat interesată în a le cumpăra. Cele două au început să vorbească, fata cu credință în Dumnezeu explicându-i celeilalte de ce ar trebui să se creștineze. Păgâna i-a răspuns că va crede în Dumnezeu doar dacă ouăle pe care vrea să le cumpere, din culoarea albă se vor preface roșii, astfel dovedind existența lui. Minunea se înfăptui de îndată, iar cele două tinere au leșinat de emoție. Trecătorii, speriați, le-au stropit pe fete cu apă. Această întâmplare a făcut să fie păstrat obiceiul de a uda fetele în a doua zi de Paște.
🔸Tradiția mai spune că dimineața merg cei mici la udat, în timp ce după-masă e randul tinerilor.  "Udătorii" vizitează in special fetele tinere, nemăritate și sunt cinstiți cu băutură, prăjituri și alte bunătăți, precum și cu ouă roșii.
În perioada Comunistă această tradiție oferea liceenilor și studenților ocazia de a se întâlni și organiza spre seară frumoase petreceri la una din fete acasă.

Comentarii