-=- BUN VENIT ACASĂ, EUROPA!...-=- partea I-a (autor, arh.prof.dr.AURORA PEȚAN)

                                     Despre  ADEVĂR ISTORIC, 
                                           căci numai el contează!
                                                                       (partea I-a)
       1. Confirmări știintifice pentru o ipoteză îndrazneață: VECHEA EUROPĂ S-A NĂSCUT ÎN CARPAȚI. 

 Pentru mulți oameni, integrarea noastră în Uniunea Europeană are înțelesul larg de integrare în Europa, ca spațiu cultural si istoric. 
 De parcă până acum am fi fost în afara ei! 
 Ba si mai mult: Europa îsi are rădăcinile si valorile ancestrale plămădite TOCMAI AICI, LA NOI, la Dunărea de Mijloc, într-o civilizație înfloritoare, de acum peste 7-8000 de ani, într-o vreme când Occidentul era doar un “vest sălbatic”. 

Fără această civilizație a Vechii Europe, contemporană cu cele ale Egiptului, Sumerului, Mesopotamiei, nu ar fi fost posibile sinteza greco-romană de mai tarziu și nici nașterea Europei moderne. 

 Dar astăzi, când Europa ne învață cum să ne anesteziem porcul înainte de a-l sacrifica, ori cum să dezinfectam ugerul vacii înainte de muls, ar trebui să avem curajul și demnitatea de a-i aminti Europei cât de mult ne datorează, rostind doar câteva cuvinte precum: CUCUTENI, GUMELNIȚA, HAMANGIA...etc... 

 -- ACUM 50.000 DE ANI -- ALUNGAREA DIN PARADIS -- 

 Nu știm unde a ajuns omul după ce Dumnezeu l-a alungat din Rai. 
 Unii spun că în Africa, deoarece acolo s-au descoperit cele mai vechi fosile de homo sapiens. Pare să fie adevărat. 
 Manualele ne învață că în Europa, primii oameni “moderni” au ajuns acum aproximativ 50.000 de ani, venind dinspre Africa, prin Caucaz si Asia Mica, trecând Bosforul si urcând în Bulgaria și Romania. 
 De aici, pe linia Dunării, au înaintat spre centrul si vestul Europei. 
 Dar răcirea accentuată a climei, coborârea ghețurilor dinspre nord i-au împins pe oameni spre sud, lăsând o Europă aproape pustie. Aceasta ultimă epocă de gheață a ajuns la apogeu pe la anul 18.000 inainte de Cristos. 

 Acum 12.000 de ani, clima a început să se încălzească iarăși, marcând sfârșitul ultimei glaciatiuni, iar Europa a început să se trezească din hibernare. Stratul de gheată acoperea doar emisfera nordică a pământului. 
 Întreg nordul Europei se afla sub un strat gros de gheață de doi kilometri: teritoriile viitoarelor țări nordice, insulele britanice, nordul Germaniei si al Frantei, Polonia, tarile baltice, dar si Elvetia si nordul Italiei se aflau in hibernare. 
 Gheturile coborau până la gurile Rinului, ale Cracoviei si Moscovei. Ceva mai spre centrul Europei, pana la Szeged, chiar daca nu exista strat de gheață, predomina permafrostul (pământul inghetat permanent). 

 Cu toate astea, în câteva locuri palpita Viața! 
 Conform celor mai recente studii de genetică, trei au fost zonele în care oamenii au supraviețuit în acele vremuri teribile de îngheț, transmițând mai departe moștenirea genetică: zona Bascilor din Pirinei, Balcanii si zona Moldoveano-Ucraineană, de la Dunăre până dincolo de Nistru, în nordul Mării Negre. 

Astfel că astazi, 80% din stocul genetic al europenilor provine de la acești oameni. 
 În ciuda invaziilor din afara Europei și a amestecurilor de populații din toate timpurile, “materia” genetica străveche nu a putut fi modificată. 
Unii cercetători afirmă chiar, din ce în e mai mulți în ultima vreme, că în realitate nu a existat nici o invazie indo-europeană, ci a existat o continuitate firească din epoca pietrei până acum, că suntem aici dintotdeauna, împreună cu limbile pe care le vorbim. 
                                      -- VA URMA --

Comentarii