-=- BASARABIA, LACRIMA NEAMULUI ROMÂNESC... -=-

            - DE CE IUBIM BASARABIA...-

De ce iubim, aşadar, Basarabia? 

O iubim ca mesaj al veacului cel întemeietor de demult şi ca teritorii peste care a domnit suverană cu această denumire. 

O iubim pentru că „parcursul” ei prin veacuri, de învăluire, este un mesaj clar şi un permanent imbold la unitate. 
A înconjurat cu iubire, statornicie şi lacrimi, ca Românie a lui Basarab, la sud, apoi la sud-est şi la est, pe toţi românii din întreg spaţiul carpatic.


O iubim pentru că în 1918 a fost ferm hotărâtă să se unească cu Patria-mamă pentru a-şi făuri visul ei de învăluire a unei Românii Mari, pe care a trasat-o începând încă din Evul Mediu. 

O iubim pentru că ne-a dat Limba noastră-i o comoară a poetului şi preotului Alexei Mateevici. 

O iubim pentru trăirea românească profundă exprimată de Grigore Vieru, de Doina şi Aldea Teodorovici, de alţi mucenici ai românităţii din spaţiul ei, al nostru, de suveranitate.



O iubim pentru că şi-a păstrat mereu în suflet emoţionantul cult faţă de acel „Domn cel Mare” ce nu se putea să se-asemene pentru popor decât cu „mândrul soare, în Suceava când apare”. Apoi şi-a păstrat acelaşi emoţionant cult faţă de alt „Domn cel Mare”, de astă dată al Poeziei româneşti - Eminescu. 



O iubim pentru jertfele aduse pe altarul românităţii şi păstrăm vie în suflet memoria miilor şi miilor de români basarabeni martirizaţi în neagra Siberie, în beciurile Cekăi, ale KGB-ului şi ale altor poliţii secrete ruse şi sovietice, sau în vatra lor natală, ocrotită cândva de Basarabi şi de Muşatini. 

O iubim pentru hotărâta rupere de falsa şi inexistenta „limbă moldovenească” stalinistă, care a fost o permanentă sfidare a sensibilităţii noastre, a normalităţii şi demnităţii vieţii românilor în Europa şi în lumea civilizată. 
Se ştie că noi avem doar un minunat grai moldovenesc, căruia nu i se puteau pune în coadă rusisme, ca să-l transforme în limbă moldovenească.



Iubim Basarabia pentru admirabila acţiune unionistă a oamenilor ei de cultură deja consacraţi, a oamenilor de diferite profesii, vârste, etnii, a minunaţilor tineri basarabeni ce fac parte din Platforma Acţiunea 2012, care au înfruntat şi înfruntă atâtea intemperii şi inerţii. 


O iubim pentru că este trup, suflet şi tezaur al fiinţei noastre naţionale. 

(Dr. Vasile Lechintan-Cluj-Nicolae Cluj-Napoca) 
 sursa: condeiulardelean.ro

Comentarii