-=- ÎNTREBAREA ZILEI...-=-

CÂȚI MAI RĂMÂNEM...sau, mai bine nu?!... SĂ TRĂIM ÎN ȚARA PĂRINȚILOR ȘI A STRĂBUNILOR NOȘTRI...
Un raport al Băncii Mondiale scoate la iveală un fenomen extrem de îngrijorător: "exodul creierelor", al mâinii de lucru calificate din ţările de origine. 
Astfel, persoanele cu un nivel superior de educaţie tind să emigreze mai des. 

Migraţia dă naştere unor preocupări legate de "exodul creierelor", al mâinii de lucru calificate din ţările de origine, deoarece persoanele cu un nivel superior de educaţie tind să emigreze mai des în cadrul regiunii. 

Persoanele absolvente de învăţământ superior reprezintă aproape 40% din populaţiile de emigranţi din România, Republica Moldova, Albania, Macedonia de Nord, Republica Kârgâzstan, Kazahstan şi Tadjikistan, se arată într-un raport publicat miercuri de Banca Mondială -BM. 

 Mai mult, persoanele absolvente de învăţământ superior reprezintă 55% din populaţia totală a emigranţilor din Bosnia şi Herţegovina şi peste 40% din emigranţii din Armenia şi Letonia. 

Astfel de tipare permanente reprezintă mai degrabă un simptom şi nu o cauză a problemei de bază, apreciază Banca Mondială. 

"Migraţia poate să contribuie la prosperitatea din regiune. Migranţii tind, în mod disproporţionat, să provină din cadrul populaţiei active şi, de aceea, pot să reducă presiunile demografice prin mărirea dimensiunii forţei de muncă, creşterea productivităţii şi accelerarea creşterii economice", a declarat Asli Demirguc-Kunt, economistul şef al Băncii Mondiale pentru regiunea Europa şi Asia Centrală. 

 Ponderea imigranţilor din Europa a crescut rapid în ultimele patru decenii, unul din trei imigranţi din întreaga lume îndreptându-se spre acest continent. 

Migraţia intra-regională este, de asemenea, ridicată în Europa şi Asia Centrală, 80% dintre emigranţi alegând să se mute în alte ţări din regiune. 

Cu toate acestea, opoziţia la migraţie este de multe ori puternică, deoarece beneficiile tind să fie pe termen lung, în timp ce costurile – inclusiv deplasarea şi şomajul – sunt imediate şi concentrate pentru anumite grupuri, explică Banca Mondială. 

 Raportul indică faptul că este mai probabil ca mărirea stimulentelor pentru a rămâne în ţara de origine să descurajeze migraţia externă comparativ cu politicile care limitează beneficiile din străinatate, se arată în raport. 

 Creşterea economică din Europa şi Asia Centrală încetineşte, avansul regional fiind estimat la 1,8% pentru 2019, conform celei mai recente prognoze economice a Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală (EAC). 
 Această estimare, cea mai pesimistă din ultimii patru ani, reflectă încetinirea creşterii atât în Federaţia Rusă, cât şi în Turcia, cele mai mari economii din regiune. 
Raportul constată, de asemenea, o creştere robustă în alte părţi ale regiunii, inclusiv în ţările din Europa Centrală, Asia Centrală şi Caucazul de Sud. 
 Încetinirea creşterii din regiune este simultană cu o tendinţă descendentă globală şi subliniază nevoia de a stimula creşterea productivităţii şi de a spori investiţiile – care au scăzut în ultimul deceniu. 

În Europa şi Asia Centrală, înrăutăţirea tendinţelor demografice – inclusiv reducerea populaţiei în vârsta de muncă – se adaugă la aceste provocări.

Joburile în străinătate existente pe platforma de recrutare online eJobs.ro au adunat, de la începutul anului și până acum, aproape 2 milioane de aplicări, cele mai multe aparținând candidaților din categoria de vârstă 25-35 de ani (aproximativ 855.000 de aplicări).

 Următorii cei mai interesați de perspectiva de a lucra în afara țării sunt candidații foarte tineri, aflați la începutul vieții profesionale, fără experiență sau cu experiență minimă pe piața muncii. 
Este vorba despre cei care au între 18 și 24 de ani și care au avut, în perioada ianuarie-octombrie 2019, aproape 450.000 de aplicări. 
 În mod surprinzător, candidații cu vârste cuprinse între 36 și 45 de ani se află la o distanță sensibilă față de cei din categoriile anterioare de vârstă. 
Aceștia au însumat, de la începutul anului, circa 385.000 de aplicări pentru locurile de muncă din străinătate. 
Cei mai stabili candidați de pe piața muncii, respectiv cei care au depășit vârsta de 45 de ani, sunt și cei care iau ceva mai greu decizia de a pleca din țară – doar 227.000 de aplicări au avut anul acesta. Majoritatea celor care își doresc o carieră în afara țării vor să rămână, totuși, în Europa Germania este țara care atrage cel mai mult candidații, joburile disponibile pentru această țară înregistrând puțin peste 100.000 de aplicări. Este urmată, la scurtă distanță, de Marea Britanie și de Olanda. Franța, Polonia, Belgia și Spania sunt următoarele cele mai căutate destinații pentru relocare în afara țării. 

Italia iese din top 10, ceea ce reprezintă o schimbare majoră față de acum 10 ani și chiar mai puțin de atât, când era în topul preferințelor candidaților. 
Arabia Saudită, Canada, Qatar, Cipru, Cehia și Statele Unite ale Americii sunt țările care se află în coada clasamentului. "Ce ne spune acest top, nu doar dacă luăm în calcul țările în care aplică, ci și categoriile de vârstă cele mai interesate de emigrare, este că încep să-și dorească să plece din țară din ce mai mulți specialiști sau corporatiști. Din păcate, planurile lor nu sunt doar temporare, ci majoritatea își doresc o schimbare completă de viață și de carieră și pleacă în perspectiva unei emigrări definitive", spune Bogdan Badea, CEO eJobs România. 
 De altfel, profilul candidaților care vor să lucreze în afara României este confirmat și de domeniile care atrag cele mai multe CV-uri. 

Pe primul loc se află vânzările, urmate de bănci, financiar-contabilitate, alimentație / HoReCa și management. 
Din top 10 ies domenii precum transport, turism / hotel staff, au pair / babysitter / curățenie sau construcții / instalații. 
 Platforma de recrutare online eJobs.ro a înregistrat în primele 9 luni ale anului peste 6,5 milioane de aplicări, cele mai multe dintre acestea aparținând candidaților din categoria de vârstă 25-35 de ani.

Comentarii