-=- Serial: PELASGII-VALAHI-GETO-DACI ÎNVEȘNICIȚI ÎN MITUL BLAJINILOR -- partea a IV-a -=-

              -- PELASGII-VALAHI-GETO-                             DACI,  ÎNVEȘNICIȚI ÎN MITUL                                       BLAJINILOR -- 
                              -- partea a IV-a --
                                        (Oraș antic MASAGET)

Cercetători de vază ai istorie sau mitologi, ori scriitori importanţi s-au oprit asupra acestor mitici blajini, pentru unicitatea prezenţei lor în mitologia română, ce s-a impus ca o credinţă populară de forţă mult mai puternică decât alte mituri.



 Victor Kernbach, în ”Universul Mitic al Românilor”, 
 aminteşte de originea hindusă a Blajinilor, ei fiind de fapt din neamul Arienilor-Masageți roiți cu milenii în urmă din zona Carpaților în arealul Indiei, unde câteva sute de milioane, trăiesc și astăzi , având peste 2.000 de cuvinte românești în lexic.... 

 Mai avem și-un un etimon slav blajeni, (ca şi cel sârb, blazen, însemnând fericit, susţinută de majoritatea celor ce au abordat acest subiect și care afirmă posibilitatea identificării Blajinilor cu Nagomudrii (slav-ad-lit.-“înţelepţii goi’’) din varianta românească poporană a romanului ”Alixăndria”.
 Aceştia fiind o populaţie întâlnită de Alexandru cel Mare în India, Nagomudrii, spune cercetătorul Cartojan, este numele brahmanilor.

’’Denumirea de Blajini … este epitetul dat necontenit de Alexandru Machidon … fiindcă după moarte ei se duc direct în rai”. 
                                        - VA URMA - 
                                                        (Autor: Prof. Maria Ciornei) 

*************************************************************************************************

NOTA MEA:

- Despre Apa Sâmbetei, apă ce ajunge în ținuturile subpământene locuite de BLAJINI -


Apa Sâmbetei sau Apa Morţilor, cum i se mai spune, patronată de Sfânta Sâmbătă, personaj care apare în nenumărate basme româneşti, este hotar între lumea aceasta şi lumea de dincolo. 
Pe câteva insule de lângă mare, numite Ostroavele Albe, locuiesc Blajinii, consideraţi a fi primii oameni de pe Pământ. 
La început, la izvor, apa este limpede, dar, pe măsură ce înconjoară de trei/şapte sau nouă ori Pământul, îndreptându-se spre Sorbul Pământului, pentru a se vărsa în Iad, devine tot mai tulbure, transformându-se, în final, în râu de flăcări.

În multe zone ale ţării, există obiceiul ca obiectele care nu se pot da de pomană sau trebuie aruncate, fără a fi “spurcate” (resturi de lumânări, icoane deteriorate, candelele sparte etc.) să fie duse la râu, pentru că toate râurile ajung în Apa Sâmbetei, iar obiectele vor ajunge şi ele pe tărâmul celălalt, în ținutul locuit de Blajini.

Comentarii