-=- SALUTUL GETIC, SALUTUL SOARELUI...-=-


                                 - SALUTUL GETIC! -

La prima vedere cei mai mulți ar fi tentați să creadă că este un salut nazist. 
Fals! 
Iar alții ar crede că este salutul vechilor legionari romani. 
La fel de fals! 
În această fotografie realizată în 1892 la Arad, un copil îmbrăcat în straie româneşti, cu opinci şi brâu tricolor, salută cu mâna întinsă spre cer. 

Gestul acestui copil ne indică faptul că în secolul al XIX-lea în rândul populaţiei româneşti din teritoriile ocupate se practica acest mod de a saluta. 


În fapt, în acest fel românii din Transilvania îşi afirmau descentența lor getică ancestrală în timpul regimului austro-ungar. 

Obiceiul acesta era larg răspândit şi dura de milenii, iar originea acestui salut nu vine de la legiunile romane. 

Semnificaţia sa se prea poate să fi fost și ''vom învinge'' după cum spune istoria antică, dar era cel mai probabil preluat ca și draconul getic, de la geți, din CULTUL SOARELUI practicat de ei de zeci de mii de ani... 

Cultura antică  a preluat multe de la geți: limba, legenda pasărei Phoenix, legenda lupoaicei, acvila etc. etc.


Cultul Soarelui are o tradiţie îndelungată, de zeci de mii de ani , pe teritoriul Geto-Daciei preistorice, iar Soarele şi rosturile lui cosmice fiind esenţiale pentru concepţia şi viziunea străvechiului popor român. 

Acest cult a dominat străvechile mari civilizaţii, prin figurile zeilor-eroi giganţi, care erau întrupări ale forţelor creatoare, ale izvorului vital de lumină şi căldură (Cultul zeului Ra, Apollo, Mithra), astfel mitologia pelasgică devine mai târziu mitologia geto-dacă, a cărei succesoare este arta populară românească, sculpturile în lemn sau pitră, broderiile povestind încă despre semnele tainice şi istoria sacră a neamurilor de demult. 


Este adevărat că mai târziu gestul și salutul getic a fost preluat şi de hitlerişti, de fapt ei înșiși își revendicau istoria geților (goților) însă cine afirmă astăzi că acest salut are origine hitleristă dovedeşte ignoranţă sau este o victimă a manipulării propagandistice. 

Naziștii au preluat și zvastica din însemnele cucuteniene, zvastică ce era, de fapt, Simbolul Soarelui, Roata Vieții, Vărtelnița Timpului ce nu se oprește niciodată...




De fapt nemții sunt niște cucutenieni și ei ca și mulți europeni...

Aşadar, salutul cu braţul întins spre cer, ca parte integrantă a spiritualităţii şi identităţii noastre de neam multimilenare, poate fi considerat ca fiind un salut geto-românesc

O venerație a Soarelui care ne-a parvenit până în prezent, un obicei vechi din Cultul Soarelui pe care-l practicau strămoșii noștri pelasgo-geți de zeci de mii de ani!                                      
                                              (cu Thraxus Ares )

Comentarii