-=- LA RECE, DESPRE PĂMÂNTUL ROMÂNIEI...-=-


Motto: 
”În Germania, vânzarea unui singur hectar de pământ ar provoca isterie națională.”

Vânzarea terenurilor către străini e o problemă națională, nu comunitară. 

În Germania, vânzarea unui singur hectar ar provoca instant un scandal național uriaș. 

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) susține că problema vânzării terenurilor către străini sau rezidenți este o problemă strict națională și nu una comunitară cum susține Ministerul Agriculturii! 

Decizia înstrăinării sau nu a pământului este lăsată de Uniunea Europeană la latitudinea fiecarui stat membru în parte. 

Așa se face că majoritatea țărilor din U.E. au impus interdicții clare străinilor la achiziționarea de terenuri arabile, în timp ce guvernul Romaniei impune restricții chiar propriilor cetățeni!!!

“Situatia terenurilor agricole este o situație națională și nu una locală,  comunitară. 
Ne-a spus-o chiar UE. (…) 

Fiecare țară își are propriile interese, fiecare guvern își apără foarte bine interesul național.
MAI PUȚIN GUVERNUL ROMÂNIEI!(de fapt, TOATE guvernele post-decembriste au lăsat țara la mâna și îndemâna oricui a dorit...) 

Apropos de scuza guvernului cum că ne obligă U.E. să liberalizăm piața funciară: ESTE O MINCIUNĂ SFRUNTATĂ!

 Nu ne obliga U.E., nu ne obligĂ nimeni NIMIC! Nu are nimeni grija noastră...cu excepția celor DIRECT interesați de acapararea avuțiilor acestui pământ binecuvântat! 

Nu are nicio treaba U.E. 
Este doar problema și, mai ales, VOIA guvernelor aflate la conducerea ȚĂRII în ulotimii 30 de ani(…) 

La articolul 65 din tratatul de aderare se spune clar că fiecare țară își poate proteja și gestiona, cum dorește și cum știe mai bine, siguranța alimentară, pământul și terenul arabil.

Mai exista și partea de integritate teritorială a țării cu trimitere la Constituție.
Fiecare stat trebuie sa-si protejeze siguranța alimentară a cetățenilor săi și păstrarea terenurilor în proprietatea țării.

Singura țară din lume, care nu a făcut nimic pentru îngrădirea dreptului de proprietate a străinilor... este Romania!!!... 

 LAPAR: ROMÂNIA, ESTE SINGURA ȚARĂ CARE NU A FĂCUT NICIO NOTIFICARE LA U.E. privind limitarea accesului străinilor la cumpărarea, sau vânzarea terenurilor către străini!...

 TOATE celelalte țări au notificat U.E. cu privire la interdicțiile aplicate. 

Doar noi, românii,  nu am facut nicio notificare. 
Estonia a facut notificare, iar acum a scos și un draft de lege care prevede că nu poți cumpăra teren decăt dacă ești cetățean estonian. 

În Polonia trebuie să faci dovada ca ai rezidență timp de 12 ani în țară. 

În Germania, nu poti cumpara decât dacă faci parte din economia Germaniei, adică, dacă platesti taxe acolo.

Modificările aduse de Ministerul Agriculturii la legea vânzării terenurilor agricole sunt  un act de trădare naţională.

 “Legea care reglementează tranzacţionarea terenurilor agricole româneşti trebuie să faciliteze accesul fermierilor români (persoane fizice, juridice, asociații, cooperative agricole) şi tinerilor fermieri români la resursa principală – pământul – cu scopul de a asigura suveranitatea alimentară a României, ocuparea forței de muncă, distribuția judicioasă a resurselor naturale ale ţării către cetăţenii ei cu precădere, pentru a reduce decalajele între România şi celelalte ţări ale Uniunii Europene la nivel social, economic și ecologic. 

Aceste trei criterii stau la baza asigurării sustenabilităţii dezvoltării, subiect atât de dezbătut la nivelul întregii Europe.

   VÂNZAREA CHIAR ȘI A UNUI SINGUR HECTAR DE TEREN ÎN GERMANIA, AR FI DECLANȘAT ISTERIE NAȚIONALĂ!!!

 Noi, românii, trebuia să ne sesizăm de la primul hectar cumpărat de străini. 
Dacă se întâmpla asta într-o altă țară europeană, luau foc imediat și era caz național. (…). 

 Țara noastră va fi și mai săracă pentru că firmele străine exportă profitul. 

Să vă uitați în bilanțul acelor societăți cu proprietari străini. Mai în fiecare an sunt pe pierdere, sau aproape de zero. 
Au suprafețe de 20-30.000 de hectare, dar chipurile abia își duc zilele. 
Toata lumea stie asta. 

Cu siguranță, și “serviciile”noastre , care ar trebui să apere cu orice preț INTERESELE ROMÂNIEI. 
Dar nu sunt interesate… 

O să plătim cu vârf și îndesat, noi și urmașii urmașilor noștri,  că acum suntem pașnici și îndelung răbdători...sau doar LAȘI!... 

Știați că, exporturile României sunt realizate, de fapt, aproape exclusiv de firmele cu acționariat străin!? 

Cea mai mare parte a exporturilor României, respectiv 82,2% , sunt realizate de firmele cu capital străin din România pentru că acestea, spre deosebire de companiile cu capital românesc, au un acces mult mai facil la finanţare. 

 “Firmele cu capital străin din România au acces mult mai uşor la finanţare, decât cele cu capital românesc. 

România nu se află într-o criză de comenzi ca în Europa Occidentală, unde sunt zone întregi zone industriale închise. 
La noi nu există o criză de comenzi. 
La noi e o criză de finanţare”, a declarat Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Importatorilor şi Exportatorilor din România(ANEIR) într-o conferinţă de presă la Banca Naţională a României. 

 CU NOUA LEGE, STRAINII VOR DETINE UN SFERT DIN SUPRAFATA ARABILĂ A ROMÂNIEI. 
ALTII SPUN CA S-A AJUNS DEJA LA 30%-40% 

Mai mult,  legea permite favorizarea, de fapt, a străinilor care dețin pământ în arendă, și le pune bețe-n roate chiar fermierilor romani. 

 “Foarte multe firme straine care au pamant in arenda – nemti, austrieci, danezi, vor avea drept de preempțiune la cumpărare. Cred ca vorbim despre circa un milion de hectare de teren aflat în această situație. 

Daca adăugăm și milionul pe care-l dețin deja, ajungem la 
2 milioane de hectare, poate si mai mult, un sfert din suprafața arabilă a țării în proprietatea strainilor. (…) 

 Legea (vânzării terenurilor către străini n.r.) a ajuns într-o formulă în care nu ne ajută cu nimic, tocmai pe noi, românii... 

Mai mult ne încurcă chiar, pentru că impune restricții care, cu siguranță, vor crea mari probleme atât românilor care vor să vândă, cât si celor care vor să cumpere.

 Acel milion de hectare luate de străini sunt cumpărate pe acte, dar oare câte milioane de hectare sunt cumpărate fără acte, doar cu contracte de mână pe terenuri neintabulate. 

Foarte multe terenuri, în special în partea de sud a țării și din Moldova, unde n-a existat cadastru, acești străini  dețin suprafețe enorme de pământ fără documente și, cum, cum îi prind pe români la înghesuială și nevoi, cum îi duc să semneze actele. 

 Adevărata suprafață deținută de străini în România se va vedea imediat ce se va pune în funcțiune legea prin care ei au dreptul să cumpere terenuri. 

 Atunci se va vedea adevaratul dezastru care există în piața funciară din Romania.

În mare parte, terenurile nu sunt înregistrate în sistemul notarial, fiind cumpărate pe baza de titlu și nu de carte funciară, pentru a se masca situația reală a cumpărărilor și pentru a se proteja de fiscul din țara de origine a străinilor. 

 Mai mult,  străinii cumpără demult terenuri pe persoană fizică în toată țara, desi legea interzice în prezent acest lucru. 

 Sunt peste tot străini, începând din Moldova, sudul României, Banat, până-n Satu Mare. 

LEGEA PUNE, DE FAPT, BEȚE-N ROATE DOAR ROMÂNILOR! 

Există o CONCURENȚĂ CLAR NELOIALĂ, ÎNTRE ROMÂNI ȘI STRĂINI  la achiziția de terenuri arabile, pentru că aceștia din urmă beneficiază de credite cu dobândă subvenționate de statul român,  sau chiar  fără dobândă, în vreme ce fermierii români nu au acces nici la credite bancare, nici la fonduri europene. 


Una peste alta, fermierii români sunt puternic decapitalizati, comparativ cu cei din restul Europei. 

 Legislația, limitarea accesului la creditare si imposibilitatea accesării de fonduri europene de către majoritatea fermierilor români, îi pun pe aceștia într-o situație gravă de concurență nedreaptă și neloială față de străini, care au, astfel, acces neîngrădit la piața funciară din România, unde sunt practicate încă prețuri ridicol de mici la achizitia de terenuri, comparativ cu prețurile din restul Europei. 

 “Se pare ca piata comuna este doar la facere, nu și la desfacere. Accesul la fonduri europene este infinit mai greu în România, comparativ cu restul Europei, subvenția pe suprafață este de câteva ori mai mica, iar fermierii români nu au acces la credite, comparativ cu cei straini care au acces usor la credite cu dobanzi foarte mici”, a declarat Bogdan Buzescu, presedintele CATAR, federatie membra ROPAC.” 

 Preţurile medii ale terenurilor agricole din România se menţin de 2 până la 8 ori sub cele din majoritatea statelor europene.
                                            (sursă GAZETA DE INFORMAȚII)

Comentarii