-=- SOLSTIȚIUL DE VARĂ - ZIUA SOARELUI la VECHII GEȚI -=- (autor Marcel Șerb)

                                   (Soarele Getic)
Pe 21 iunie, este solstiţiul de vară în emisfera nordică, adică este cea mai lungă zi din an. 
Tot acum, este și Ziua Mondială a Soarelui


Ea marchează începutul verii astronomice. 
De acum, ziua se scurtează, devenind egală cu noaptea, la echinocţiul de toamnă. 


Solstiţiul de vară a fost, din cele mai vechi timpuri, prilej de bucurie și sărbătoare, fiind legat de momentul strângerii recoltei.



La început, serbarea coincidea cu data solstițiului, adică 21 iunie. 

Mai târziu, ceremonialul, fiind considerat de către biserică drept păgân, a fost mutat pe 24 iunie — ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul. 


Denumirea de solstiţiu provine din limba latină şi înseamnă „soarele oprit“, iar evenimentul care ar loc în fiecare an a provocat numeroase mituri şi superstiţii, de-a lungul timpului. 

În credinţa populară se spune că solstiţiul de vară este favorabil unor magii puternice, care îşi pot pune amprenta pozitivă asupra unor schimbări în dragoste, prosperitate sau sănătate.




La români, solstițiul de vară este legat de sărbătoarea Sânzienelor, din 24 iunie. 



Sânzienele sunt, în mitologia românească străveche, zâne bune din clasa ielelor, dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile, care sunt zâne rele.


Noaptea de Sânziene este înconjurată de o aură de mister și magie, fiind favorabilă vrăjilor și descântecelor de dragoste. 



Coronițele de Sânziene lăsate noaptea afară puteau asigura fetele că vor face nuntă în vară, în cazul în care erau găsite dimineața acoperite de rouă. 




Florile culese de Sânziene, așezate sub pernă în noaptea de 23 spre 24 iunie, le puteau ajuta pe fete să își vadă în vis viitorul soț.
                                                         (autor Marcel Șerb)

Comentarii