-=- DACIA, FIICA GEȚIEI, partea a II-a -=-

DACIA, fiica GEȚIEI,  numele străvechi de la ”capul şi începătura moşilor”, un nume în care se ascunde toată istoria cea adevărată a noastră și nu numai, de la începutul soarelui până azi.



Noi, GETO-Dacii Liberi vom exista pe acest pământ cu capul sus și gata de luptă împotriva a tot ce ne este dușman de neam și de țară și întotdeauna vom lupta pentru identitatea noastră străveche de la ”capul şi începătura moşilor”! 

   În războaiele sângeroase dintre GETII- DACI și romani din 101–102 și 105–106 d. Chr. statalitatea Geto-Dacică nord dunăreană a fost întreruptă în mod violent, cotropitorii reușind să dividă Dacia în două. 
Teritoriul ocupat ce reprezenta la acea vreme DOAR 14% din suprafața Daciei, a fost transformată în provincie romană.

  Mare parte dintre GEȚII ocupați, în frunte cu nobilii și preoții inițiați, s-au retras în munți, unde s-au organizat după 
”dreptul gintei”, potrivit străvechilor legi Pelasge (Valahe) – BELAGINE – care au devenit ”Legile Obiceiului Pământului”. 

  GEȚII ocupați de romani(14% din țară), supuși (numiți DACI de către romani) au aplicat legile străvechi în condiții de supraviețuire a Neamului. 
Principala formă de organizare a Dacilor a devenit ”obștea” – unde legile romane n-au avut aplicare. 

”OBȘTILE” alcătuite din mai mulți ”moși”, aveau în spate 
”un neam” care stăpânea pământul în devălmășie. 

 Fiecare obște era condusă de ”sfatul bătrânilor”, format, de regulă, de bătrâni renumiți și înțelepți, cunoscători ai legilor străvechi. 
Legile Valahe, numite și ”rânduieli”, erau transmise , ca în vremea Pelasgilor, prin viu grai. 

Din acele momente grele, istoria neamului geto-dac a fost strâns legată de instituții înfrățite, precum ”moșie” – ”moșnean” – ”moștenire” – ”moștenitor”, aflate în conexiune organică cu ”patrie” – ”pământ” – ”țară” – ”vatră”

  Înstrăinarea sau pierderea pământului a fost considerată de către Dacii ”supuși” ca pedeapsă a neamului. 

De aceea, cea mai importantă ”Lege Valahă” a avut în vedere blestemul aruncat asupra celor care vând sau înstrăinează în orice chip, vatra obștiilor, ca dreptul ginții la viață. 
Obștiile au constituit ulterior temelia organizării entităților politico-statale în Vatra Daciei Getice.

                         - VA URMA - 

Comentarii