-=- UN PUNCT DE VEDERE ISTORIC, COMPETENT ȘI PERTINENT - partea a II-a -=- (preluare articol de la ANA TĂNASE

- UN PUNCT DE VEDERE ISTORIC, ȘTIINȚIFIC, COMPETENT ȘI PERTINENT -
                            - partea a II-a -

Punctul de vedere al prof. dr. Maria-Luminita Rollé – Universitatea din Edinburgh: 

 În Europa de Vest nu se cunoaște istoria României și cei care o vizitează acum văd doar sărăcia materială de astăzi, și nicidecum multimilenara ei bogăție culturală și spirituală. 

În plus, propaganda maghiară din SUA se bazează pe milioanele de dolari ale d-lui Soros, care finanțează edituri și opinii la București, în timp ce în Elveția am auzit de la un doctor în istorie (la Geneva, în iunie 1999) că Transilvania a apărut în secolul ...XIII, iar de la un ambasador francez în România (la Lausanne, în noiembrie 1998) că poporul român a... dispărut timp de 1000 de ani ca să reapară, ca prin miracol, în secolul XIV !!! 

Cu toate acestea, nimeni nu menționează că cea mai veche scriere din Europa a fost atestată arheologic în 1961, tot în Transilvania, în satul Tărtăria, pe râul Someș, în județul Alba, de către Profesorul Nicolae Vlassa, de la Universitatea din Cluj. 

În afară(!) de România, Tăblițele de la Tărtăria, datate 4.700 î.e.n., au făcut ocolul lumii anglo-saxone (Colin Renfrew, Marija Gimbutas) și au creat dezbateri aprinse pe tot globul. 

Deși românii știau să scrie acum 7.000 de ani, acest detaliu esențial nu este nici în ziua de azi, după mai mult de 40 de ani, cunoscut publicului românesc și nu apare în manualele de istorie! 

Ce ne spun specialiștii din România ? 

În 1998 s-a publicat « Istoria României » (Editura Enciclopedicã , Bucuresti) de către un colectiv academic sub conducerea unei « autorități în materie », Prof. dr. Mihai Bărbulescu, culmea culmilor, de la aceeași Universitate din Cluj, care nu spune că Profesorul Vlassa a descoperit Tăblitele. 

La pagina 15 a acestui impresionant volum, Tăblițele de la Tărtăria sunt menționate cu... semnul întrebării(!) într-o foarte scurtă frază, fără nici un comentariu: 
« Într-o groapã de cult de la Tãrtãria, s-au găsit (…) trei tablete de lut acoperite cu semne incizate (scriere ?), cu analogii în Mesopotamia.» 

Dar Dl. Bărbulescu nu-și aduce aminte oare că scrierea 
proto-sumeriană apare cu 1.000 de ani mai tîrziu si că cea cicladică, proto-greacă, dupã 3.000 de ani ? 

El a uitatmetalurgia în Europa apare tot în Transilvania, în jur de 3.500 î.e.n. ? 

tracii sunt primul mare popor indo-european care intră în Europa tot în jur de 3.500 î.e.n., cu mai mult de două milenii înainte ca celții, etruscii, romanii, germanii, sau slavii să apară pe harta Europei ? 

A uitat și că tracii ocupau tot teritoriul între Munții Ural și Tatra de la est la vest și de la Marea Baltică la Dunăre si Marea Neagră de la nord la sud? 

De asemenea, și în același context, niciun specialist în istoria României nu atrage atentia asupra altui “detaliu” primordial, și anume că limba traco-geto-dacică este cu mii de ani anterioarã latinei (care apare abia în secolul VI î.e.n.) si cã, în consecintă, limba română nu se trage din latină, pentru că, deși din aceeași familie, ea există istoric înaintea latinei, deci este o limbă proto-latină. 

Latina se formează mult mai târziu  din etruscă si greacă, care, deși amândouă indo-europene, sunt scrise cu un alfabet fenician, răspîndit în lumea mediterană a epocii. 

În plus, estruscii ei înșiși erau o branșă a celților, coborâți în sudul Alpilor în jur de 1.200 î.e.n. 
La rîndul lor, celții erau o bransã a tracilor, care migrau spre vestul Europei, și erau numiți ca atare, adică traco-iliri până în secolul VI î.e.n., când se deplasează din Noricum (Austria) spre Alpii elvețieni, unde se numesc helveți

Atâtea detalii ignorate despre originea, continuitatea, și însăși existența poporului român dau de gândit. 

Cine schimbă și interpretează ERONAT istoria României? 

În mozaicul de limbi si popoare de pe harta Europei, singurii care au o continuitate de PESTE 9.000 de ani pe același teritoriu, și o scriere ATESTATĂ de 7.000 de ani, sunt românii de azi. 

Transilvania nu a fost maghiară si nici nu putea fi, când strămoșii maghiarilor de azi locuiau în nordul Mongoliei, sursă turco-finică nu numai a ungurilor, dar și a bulgarilor (care năvălesc în România și în teritoriile Bizantine din sudul Dunării abia în secolul VI), a turcilor și a finlandezilor din zilele noastre. 

Hunii pãtrund în Europa până la Paris, Roma si Constantinopole sub Atila în secolul V, dar se retrag spre Ural pânã în secolul IX, când năvălesc din nou în Panonia, teritoriu ocupat la acea dată de geto-daci liberi (80%) amestecați cu slavi (20%). 

Poporul și limba getică (dacă) sunt deci cu mult mai vechi decât poporul roman și limba latină, dar cele două limbi erau foarte asemănătoare, și de aceea asimilarea s-a făcut atât de repede, în câteva secole. 

Ovidiu, poet roman exilat la Tomis pe malul Mării Negre, nu numai că a învãtat daca imediat, dar în șase luni scria deja versuri în limba lui Zalmoxis ! 

Invadarea Daciei, de fapt a unui coridor spre Muntii Apuseni, a avut ca scop precis cele 14 care cu aur pe care Împãratul Traian (de origine iberică le-a dus la Roma ca să refacã tezaurul golit al Imperiului.”

                              -  SFÂRȘIT -

Comentarii