-=- UN PUNCT DE VEDERE ISTORIC, COMPETENT ȘI PERTINENT - partea I-a -=- (preluare articol de la ANA TĂNASE)

        - UN PUNCT DE VEDERE ISTORIC, ȘTIINȚIFIC, COMPETENT ȘI PERTINENT -
                            - partea I-a -

Prof. dr. Maria-Luminița Rollé, Universitatea din Edinburgh, Academic Consultant in European Mytholgy:

În Occident, o scurtă istorie a României apare în 1943, scrisă de Mircea Eliade în engleză la Lisabona si publicatã la Madrid (“The Romanians, a Concise History”, Stylos, Madrid, 1943), și republicată peste alți 50(!) de ani în România (“The Romanians, a Concise History”, Roza Vânturilor, Bucuresti, 1992). 

În timp ce prima istorie serioasã a Bizanțului apare, tot în engleză, de abia în 1988 (Lord John Julius Norwich, “A Short History of Byzantium”, Penguin Books, London, 1988, 1991, 1995, 1997). 

Cu toatã bunăvoința lui de a reabilita “misterioasa” istorie a uitatului Imperiu Bizantin, din nefericire nici măcar Lord John Julius, de la Universitatea din Oxford, n-a avut acces la texte Bizantine, pentru simplul motiv că nu știe greaca, nici cea veche, nici cea nouă. 

În final, se pune întrebarea de ce, cel puțin, NOUĂ MILENII, atestate arheologic, de civilizatie neîntreruptă pe teritoriul României sunt ignorate nu numai în Europa de Vest, dar și în România ? 

Cu ce se ocupă istoricii români ? 
Si reprezentanții României peste hotare ? 
Cine promoveazã cultura milenară a României ? 
Dacã dentiștii, și nu profesorii de română, vor sã facă școli în română la Geneva, să nu ne mirăm dacă profesorii vor deschide în curând cabinete dentare în același oraș. 

În 1996, când am fost la București pentru a face cercetări în mitologia tracică la Academia Românã, spre uimirea mea, mi s-a pus întrebarea... de ce mă interesează tracii si dacii, când acesta era subiectul de predilectie a lui... Ceaușescu, fapt pentru care subiectul trebuie acum total... ignorat. 

La rândul meu, mă întreb ce conteazã 50 de ani de comunism în comparație cu cele 9 milenii de istorie românească 
(Prof. dr. Maria-Luminita Rollé, Universitatea din Edinburgh, Academic Consultant in European Mytholgy)

                                                            - VA URMA -











Comentarii