-=- Serial -- ISTORIA ASCUNSĂ: EUROPA A FOST GEȚIA! -- partea a XIV-a -=-

                               -- ISTORIA ASCUNSĂ: 
                EUROPA A FOST GEȚIA! --
                                       partea a XIV-a



MOTTO:
”Pe geții hiperboreeni, îi socotesc printre popoarele cele mai vechi și mai înțelepte.Geții de la Dunăre sînt un popor vechi și de înțelepciune foarte înaltă.”(Origene, Contra Celsus) 

”Ceea ce le era geţilor prielnic, ce le era lesnicios, ce era de dorit, era să ducă la îndeplinire ceea ce sfătuitorul lor, DECENEU îi învăţase să urmărească în toate chipurile, judecînd că le este de folos. Iar el observînd că în sufletele lor sînt gata să-l asculte în toate, şi că au o inteligenţă naturală, i-a iniţiat aproape în toată filozofia” (Iordanes, De origine actibusque Getarum unde la Xl,69)

“În ceea ce urmează voi scrie despre cea mai mare ţară, care se întindea din Asia Mică până în Iberia şi din Nordul Africii până dincolo de Scandinavia, ţara imensă a Geților.”(Dionisie Periegetul)

*****************************************************      În cadrul unui Congres în 1980, profesorul I. C. Drăgan a prezentat rezultatele cercetărilor sale, conform cărora POPORUL GETIC S-A DEZVOLTAT ÎN JURUL DUNĂRII CARPATICE și a avut centrul în ”CORONA MONTIUM” (Transilvania actuală), fiind CEL MAI NUMEROS POPOR din antichitate. 

Generalul N. Portocală, în lucrarea ”Din preistoria Daciei și a vechilor civilizații”, ajunge la concluzia că ,”prima civilizație a primului mare popor al lumii s-a întemeiat în Dacia”. 

Evident se menționa un teritoriu mult mai vast decât Dacia romană care nu aduna DECÂT 13-14 județe actuale. 
I. P. Tatomirescu scrie în cartea sa ”Mihai Eminescu și mitul etnogenezei geto-românești” despre organizarea administrativ-teritorială a imensului popor getic, ce era împărțit în provincii, fiecare având un conducător de arme. 
Aceste provincii împreună cu conducătorii lor erau subordonate centrului administrativ-religios aflat la SARMIZEGETUSA sau, după o veche denumire, COGAION, sau după alte surse Elio (Helios gr.). Acolo își avea reședința REGELE-ZEU și tămăduitor ZALMOXIS, cunoscut și sub numele de SALUMOS, Salmos sau Zalmos, Zalmoxe.

 Acest rege-zeu era considerat ca fiind MESAGERUL CELEST, care se afla în legătură tainică cu TATĂL-CER și avea cele mai mari puteri de pe pământ și care era NEMURITOR. 

Tot el, Zalmoxis, ”dirija puternicele confrerii războinic-religioase ale LUPACHILOR – din ARIA CUCUTENIANĂ (moldaviană), ale GEŢILOR – din Câmpia Nord-Dunăreană de Jos, ale MOESILOR (moşilor) – din Câmpia Sud-Dunăreană, de la nord de Balcani, ale URSINILOR – din Ardeal, din cel mai important şi dezvoltat centru metalurgic al Europei Antice, ale DAOILOR (geților) – din Panonia (Hercinia), ale SIGHINILOR – din Dalmaţia (Illyricum), ale MARAMARISIENILOR, ale MASAGAEȚILOR (de la Caspica) etc., bineînţeles, în acţiuni de apărare a teritoriilor cu sanctuarele supremului zeu Salumos”. 

Așa cum am arătat anterior, odată cu apariția popoarelor migratoare, în Geția încep să apară tendințele politeiste, fiind venerați zei, precum Tatăl-Cer și Soarele-Războinic (Sol-Ares), fiul Tatălui-Cer. 
Apar totodată confreriile războinice, se dezvoltă producția de arme, apar construcții de fortificare plasate în cercuri concentrice, de jur-împrejurul Sarmizegetusei. 
Aceste organizații au dublu rol, atât războinic, cât și religios, ducând la apariția 
PRIMEI RELIGII MONOTEISTE din ISTORIA SPIRITUALITĂȚII UNIVERSALE, denumită ZALMOXIANISM, în jurul anului 1.600 î.Hr. 

Această nouă religie aduce un suflu cu totul nou, creând o adevărată revoluție religioasă în lumea antică, prin care ființa umană s-a eliberat de frica morții inevitabile, fiind  inițiată în  ȘTIINȚA DE A DEVENI NEMURITOARE.
                        (ZAL MOX(S)E - ZEUL(MOȘUL) URS)

                                                (referințe BASARABIA LITERARĂ)
                            -- VA URMA --

Comentarii