-=- Serial: DOVEZI ALE IDENTITĂȚII NOASTRE MULTIMILENARE : ” Tăbliţele de la Sinaia” (12) -=- (autor CONSTANTIN OLARIU)

              --  TĂBLIȚELE DE LA SINAIA --
                                                    (12)
                                                      (autor CONSTANTIN OLARIU)



Tăblița 51 spune că boero Biseto II, conducătorul neamului get, îl ajuta pe Dapisiu în confruntarea cu murdara Romă, iar situația devine tot mai grea. 
Mesia(Moesia) se afla sub influența militară a romanilor chiar dacă geții din nordul Istrului nu acceptau ruperea gliei străbune în bucăți. 

 Dio Cassius ne lasă informații nu prea sigure despre campania lui Crassus împotriva geților si bastarnilor din anul 29 e.n. 
 El spune că razboiul a început dupa ce geții și bastarnii au atacat pe protejatul lor Rolex ce se ținea tare undeva pe la gurile Dunării. 
 În realitate, bastarnii și geții au atacat Mesia în centru, iar acest Rolex apare pe tăbliță cu numele de Orolo care a refuzat sa mai plateasca birurile catre Sarmisetuzo. 
   Revolta lui este reprimată de boero Biseto II, ca mato al geților, fără a se preciza rezultatele ulterioare. 

 Dio Cassius spune că acest Rolex simțind presiunea coaliției geto-bastarne cheamă în ajutor pe romani, care nimicesc oștile lui Dapix şi Zyraxes, cucerind și dabele lor situate undeva la gurile Dunării. 
Tăblița arată că aceștia erau doi conducători locali din Muntenia fiind ajutati de boero Biseto II au purtat lupte grele cu romanii, iar în anul 30 ajung amândoi mato

 De aici trebuie sa tragem concluzia că, la acea dată, Mesia nu era provincie romană. 

Și această tăbliță contrazice informațiile venite din surse vechi, infirmând clar ideea penibilă a falsurilor. 

Din altă sursă am mai găsit o tabliță care povestește despre o solie trimisă de Dapiseu la sciții din cetatea Grono pentru a plăti în groși solda cuvenită armatei acestui neam ce era angajată să-i sprijine pe geți. 

 Tot din această tabliță aflăm ca Dapiseu era acum singur conducător al geților.
 Numele monezii getilor s-a păstrat mult timp pe teritoriul locuit de neamul nostru pentru că în perioada feudală a circulat în Tarile Române, Ungaria şi Polonia o moneda care se numea groși

 Pe tăblița 17, numele conducătorului geților este Midai Glma. Grecii ne spun că cel mai cunoscut rege al frigienilor – neam tracic, era Midas, dar în textul frigian el este scris Midai așa cum l-a scris şi strămoşul nostru pe tăbliță. 

 Daca tăblițele ar fi un fals, așa cum susțin alogenii trădători,  numele folosit ar fi fost  Midas, pentru că textul frigian a fost descoperit abia la începutul secolului XX,  iar ”falsul”, sustin ,,specialiștii”, s-ar fi pus la cale în secolul XIX!

Ca sa le tai avântul pentru vecie acestor înverşunati în făcături(hoțul strigă hoțul, nu-i așa?!) dau câteva nume din onomastica actuală a creștinilor spanioli: 
Antonio, Diaz, Diego, Durao, Aurelio, Sabio și unele culese din tăblițele necreștinilor geți: Antonio, Tiaz, Diegio, Duro, Orelio, Sobio.

                       - VA URMA -

Comentarii