-=- Serial: DOVEZI ALE IDENTITĂȚII NOASTRE MULTIMILENARE : ” Tăbliţele de la Sinaia” (5) -=- (autor CONSTANTIN OLARIU)

               --  TĂBLIȚELE DE LA SINAIA --
                                                    (5)
                                                     (autor CONSTANTIN OLARIU)


Religia geților a influențat şi zoroastrismul prin existența magilor perși la curtea din Sarmisetuzo în secolul VI î.e.n., după cum rezulta din tablita 5. 

S-ar părea că și...Iisus a fost tot de origine getică. 
La începutul secolului Vl a.e.n. s-au asezat printre neamurile geților populații ale galilor/galaților, care au îmbrățisat religia crucii a geților cu taina botezului cu pâine strămoșească și vin. 

În anul 279 î.e.n. aceste relații s-au stricat rău iar conducătorul geților, Biseto I a pus sabia pe gali si i-a alungat. 

Fiind opriți si la granița Macedoniei, au trecut Dardanelele și au întemeiat în podișul Anatoliei un stat – Galația – care a existat până în anul 25 î.e.n. cand a fost cucerit de romani. 

O parte din acești gali au coborat mai spre sud si s-au stabilit în anul 275 î.e.n. într-o regiune pe care au numit-o Galileea. 

În secolul II a.e.n. iudeii amintesc de secta esenienilor/esenilor având centrul de cult în Galileea și care practicau o religie complet diferită de a iudeilor,  dar identică cu a geților. 

Începutul secolului I e.n. i-a gasit pe gali/eseni/ esenieni într-o dispută religioasă cu clerul iudeu. 

Galii cheama în ajutor mentorii din Carpați. 

Este trimis Ili împreuna cu o ceata de geți – (tablița 53) – pentru a înfrunta dogmatismul religios iudeu. 

Răstignirea lui Ili, înfășurarea trupului cu giulgiu si transportarea lui pana la ,,galii cei roscati” din Galileea, apoi drumul prin Siria, Efes, Grecia si Tracia până au ajuns în Sarmisetuzo. totul este povestit  pe 7 tăblițe. 

Durerea a fost fără margini peste neamul geților.
Așa putem înțelege de ce ”creștinarea”populației getice a fost așa ușoară și de ce, și astăzi, românii au rămas atât de fideli creștinismului.  

Tăblițele sunt scrise între anii 560 î.e.n. si iulie anul 106 e.n. când statul geților a fost în parte distrus de romani, iar țara a cunoscut un jaf fara seamăn. 

Limba folosita în aceste texte este limba româna veche(limba priscă, ”latina” vulgata(premergătoare limbii latine culte), care se găsește identic, sau asemănător, în dicționarele de arhaisme si regionalisme existente în România. 

79 de cuvinte se găsesc numai în eme-gi(sumeriană) fiind disparute din româna veche. 
Tăblița 1 eu consider că a fost turnata/scrisă pe la 1600 – 1500 î.e.n. pentru că de aici se trag semnele alfabetelor folosite de strămoșii noștri. 

Citind cartea ”Civilizația sumeriană” am gasit trei cuvinte care m-au pus pe gînduri: da, nu si inga. 
Știam că aceste cuvinte sunt specifice numai și doar limbii române vechi, iar inga se folosește numai în nordul Moldovei si Maramures. 

Am găsit pe internet în anul 2001 un dictionar sumerian-englez elaborat de J.A. Halloran. 
L-am tradus în limba româna si banuiala mea s-a confirmat :
limba sumeriană/eme-gi are aceeași rădăcină cu limba româna.

                        - VA URMA -

Comentarii