-=- Serial: DOVEZI ALE IDENTITĂȚII NOASTRE MULTIMILENARE : ” Tăbliţele de la Sinaia” (4) -=- (autor CONSTANTIN OLARIU)

              --  TĂBLIȚELE DE LA SINAIA --
                                                    (4)
                                                     (autor CONSTANTIN OLARIU)





Divinitățile geților vechi aveau în jurul capului o aură aşa cum se arată pe plăcuța de plumb descoperită la Romula. 
Sarmis sau Armis era Mîntuitorul sau Salvatorul neamului geților, apare pe tăblițe şi sub inițialele IOI, III, II, sau Ili, Ilio toate având aceeași semnificație.


Tablița 1 este prima atestare materială a legendei nașterii Mântuitorului care se va numi mai tarziu Sarmis.
 Sub un şopron cu o vită șezând, un copil mic ridică brațele către cer simbolizând bucuria vieții ce s-a născut. 
La dreapta jos, mama primeste un toiag și un miel de la divinitate/marele preot get care are pe cap costumația religioasă făcută din blana unui lup al carui cap este pus pe capul lui.


Deasupra șopronului este figura cunoscută a lui... Iisus cu plete şi cu barba scurtă ca semn al tinereții, imagine preluată apoi de hagiografia creştină.
La stânga imaginii este un porumbel zburând reprezentând Sfântul Duh, doi măgăruși (așa cum a intrat Iisus în Ierusalim) și un profil de om.

În partea stângă jos a șopronului se vede o persoană sezând pe un scaun, iar în mână ține un toiag. 
Scaunele sunt trei sugerând legenda celor trei magi. 
Sub imagine, în colțul stânga jos se văd stilizate imaginile pentru o șopârlă mare, un pește, o broască țestoasă, o pasăre mare care aleargă și un  lup. 
La mijloc este un șarpe foarte lung, iar langa coadă acestuia este un pătrat împărțit în nouă părți egale sugerând că este protector al vânătorilor şi al învățaților. 

blița 11 povestește despre vizita lui Zamolxe în insula Samos si trecerea cabirilor la religia sfintei cruci a Mântuitorului(asta cu câteva MII de ani ÎNAINTE de Hristos)! 

Pe tablitele 1 şi 11 apare semnul crucii ca simbol al sacrului şi al pământului(țării) care sta sub aceasta protecție. 

Getii erau numiți și ei înșiși se considerau poporul ales de Creator, iar țara lor se numea țara sfântă(Dio Geta, Dio Geția). 

Creștinismul ortodox este în mare parte religia strămoșească. Multe din elementele de cult ale religiei geților dar și simbolurile religioase(crucea cu bratele egale libere sau înscrise în cerc, steaua cu șase colțuri(!) şi steaua cu șase raze) sunt păstrate din religia neamului mioritic din mileniul VI a.e.n. și care au fost duse de emeși în Sumer/Ki-en-gi de pe meleagurile noastre pe la mijlocul mileniului lV a.e.n.) Zamolxe, Pitagora şi pitagoreismul. 

Marele Get a existat ca realitate istorică, a fost mare preot şi reformator, a vizitat Egiptul, i-a trecut pe cabirii din Samos la religia crucii Mântuitorului, s-a înfruntat cu Pitagora si le-a cerut getilor sa renunte la folosirea aurului ca aducătorul tuturor relelor de pe pământ, fiind ispita diavolului. 
Toate aceste date sunt scrise pe două tăblițe.

                       - VA URMA -

Comentarii