-=- Serial: DOVEZI ALE IDENTITĂȚII NOASTRE MULTIMILENARE : ” Tăbliţele de la Sinaia” (3) -=- (autor CONSTANTIN OLARIU)

             --  TĂBLIȚELE DE LA SINAIA --
                                                    (3)
                                                     (autor CONSTANTIN OLARIU)


         Există asemănări uluitoare și, desigur, neîntâmplătoare, ale alfabetelor geților cu scrierea din Biblos, Mohenjo-Daro, brahmi şi alfabetele folosite de sabei în Arabia în seco-lele XV-lV a.e.n. cât şi cele din Siberia din secolele IV era noastră. 

 Plutaşii de pe râul Bistrița foloseau pe la 1880,  56 semne pentru crestatul lemnelor. 
Dintre acestea 13 sunt identice cu semnele din scrierea liniar B, iar 38 sunt identice sau foarte apropiate cu semnele alfabetului geților. 

Dupa mitologia greacă, hiperboreenii(geții) care locuiau la nordul Dunării, erau legați de cultul lui Apollo, care era considerat ZEUL LUMINII, al ZILEI și al SOARELUI. 

Herodot în Istorii spune că acestia aduceau ofrande templului din Delos, iar fecioarele ,,Arge şi Opis venisera chiar odată cu zeii”. 

Platon în Axiochos vorbește prin gura lui Socrate, despre niște table triunghiulare de aramă cu un conținut religios aduse la Delos de fecioarele hiperboreene Opis şi Hekaerge

Venirea zeilor la greci a avut loc odată cu formarea primelor structuri sociale din secolele Xll-X î.e.n. în numita ,,perioada obscura”. 

Arheologia a descoperit într-adevăr plăcuțe de bronz cu o scriere arhaică pe care au atribuit-o vechilor greci şi care a apărut la sfarsitul secolului VIII î.e.n. 

Religia hiperboreenilor(geților) era monoteistă (prima apărută-n lume) având în frunte pe Sent/Sintu cu sensul de Creatorul, Dumnezeu, iar ca simbol al sacrului era crucea cu bratele egale libera sau înscrisa în cerc cum apare deasupra ușii la primele biserici creștine din Siria şi Palestina și steaua cu șase colțuri sau șase raze. 





   Divinitatea activă al cultului crucii era Zabelo, ca fiind 
Creatorul vieții din lumina vie a soarelui si Suien, Zoien, Zoe ca divinitate a renașterii Vieții din asteptarea luminii morții (liniștea lunii) prin nemurire. 

Mai erau dio Dionise, dio Sopio, dio Donizeto, dio Oroelio, dio Tiaz. 
Fiind o religie a luptei continue dintre bine si rău, duhul răului se numea Sotea sau Satan. 

Pământenii se nășteau din lumina vie a vietii(lumina soarelui), dar toată existența lor trebuiau să se străduiască să faca numai fapte bune în folosul celor din jur ca o probă de curățenie pentru comuniunea cu adevărata viață veșnică(nemurirea) ce impunea condiția de OM. 

Nu aveau statui, iar divinitățile lor se manifestau ca nişte duhuri, entități spiritual – energetice. 

La naştere, fiecare persoană era luată în pază de un înger, neamul get fiind binecuvîntat de oastea de îngeri(falanga)

Nu aveau temple, ci mici troițe şi bisericuțe/metocuri unde îşi oficiau cultul sau altare improvizate în vremuri de restrăște.

 La naștere, fiecare era botezat în religia neamului cu vin şi pâine strămoşească. 

Crucea a fost simbol al sacrului la neamul nostru de la începutul mileniului V î.e.n.(acum 7.000 de ani!!!) 
Descoperirile făcute la Gorban, județul Iași, apoi la Cucuteni- Iași, iar mai multe tezaure ale geților au ca obiect de podoabă crucea înscrisă în cerc sau crucea cu bratele egale.


Comentarii