-=- Serial: DOVEZI ALE IDENTITĂȚII NOASTRE MULTIMILENARE : ” Tăbliţele de la Sinaia” (2) -=- (autor CONSTANTIN OLARIU)

                --  TĂBLIȚELE DE LA SINAIA --
                                                    (2)
                                                     (autor CONSTANTIN OLARIU)




      ...Din cei 54 de mato(conducători) eu am reuşit să citesc numele a 43 de conducători ai neamului strămoşesc. 
Pe alte tăblițe această conducere colectivă apare cu numele de soboru, gometi sau rada. 
Aveau un guvern numit agie, în fruntea căruia era un mato. 

Conducătorul armatei se numea basileo ce era ajutat de un consiliu de război numit soto balo(soții, însoțitorii steagului get), iar cetățile lor întărite se numeau dabe

Țara era împărțită în sindii(isprăvnicii), fiind conduse de către un sind. 
Organizarea administrativă era în cătune, sate şi dabe, iar centrul de putere se numea dabo geto(cetatea neamului get), ce a fost la început la Sarmisetuzo, mutată pe la 380 î.e.n. la Enisala(judetul Tulcea), iar pe la anul 330 î.e.n. a revenit din motive strategice la Sarmisetuzo. 

Sînt menționate şi legăturile de sînge care formau satre în cadrul unor comunități. 

Armata era organizată în polcuri şi avea două corpuri distincte: daco armosa (armata nobililor), care pornea prima în luptă şi gloto armosa(armata gloatei sau a poporului), care suplimenta forțele primului corp sau îl înlocuia complet. 
Echiparea armatei era asigurată de dage balo, iar conducătorii corpurilor de armată erau numiți tot de adunarea neamului. 

Oamenii nu aveau voie să se mute dintr-un loc în altul decît cu aprobarea dabei de care aparținea. 

32 din semnele folosite în scrierea getilor pe tăblițele de plumb sunt identice sau foarte apropiate cu semnele scrierii cretane liniar B din perioada 1500-1300 a.e.n. 

Alfabetul chirilic folosit de români până pe la 1870 este în realitate o parte din alfabetele utilizate de stramosii noştri geti în urma cu 2500 de ani. 
Se spune că aest alfabet chirilic este creația slavilor Chiril şi Metodiu pe la mijlocul secolului lX, dar doar și după nume, ambii ,,creatori” sunt de origine geto-româna. 

Secuii(o ramură a geților) au folosit prin secolul XIII un alfabet cu 33 de semne, iar 28 dintre acestea sunt identice sau asemănătoare cu ale geților de pe tăblițele de plumb. 

În Transilvania și Ungaria s-a folosit în secolele XV şi XVI un alfabet runic ”maghiar”, care a fost, de fapt,  ,,prelucrat” tot din alfabetele getilor. 

Gotul(getul) Wulfila a ,,creat” şi el pe la mijlocul secolului IV e.n. un alfabet runic inspirandu-se din semnele geților. 

Scrierea getilor mai are semne comune cu alfabetul folosit în secolele VIII – ll î.e.n. în estul Spaniei (Tartesio/Turdetano), cu alfabetele folosite de tuaregi şi libieni înainte cu multe secole de era creștină. 

                                                 (autor CONSTANTIN OLARIU)

                                  --  VA URMA  --

Comentarii