„Vestimentaţia geto-dacilor seamănă aproape perfect cu portul popular românesc, încă folosit în unele zone ale ţării.
Bărbaţii geto-daci îmbrăcau cămăşi sau un veşmânt despicat în părţi, confecţionat din pânză groasă, care se purta peste iţari. Pantalonii strânşi pe corp aveau croieli diferite, unii părând foarte strâmţi, alţii prezentând creţuri transversale.
Geto-dacii purtau o mantie, prinsă cu o fibulă (agrafă) din argint de obicei, sau din aur, care avea o glugă ce acoperea capul pe vreme rea.
Sarica era confecţionată din lână.
Femeile purtau o cămaşă realizată probabil din patru foi de pînză, una pentru a se croi partea din faţă, alta pentru realizarea părţii din spate şi două pentru mîneci.
Foile se încreţeau în jurul gâtului formînd o deschizătură.
Dintr-un material mai subţire erau confecţionate fotele sau fustele.
Columna lui Traian ni le înfăţişează purtînd uneori şi o manta lungă, bogat drapată.
Ele purtau părul lăsat liber, în bucle care încadrau chipul sau pieptănat cu cărare pe mijloc şi împletit în două cosiţe lungi.
Atât nobilii, cît şi oamenii de rând, bărbaţi şi femei, foloseau încălţăminte confecţionată din pâslă sau opinci din piele.
În cursul unor săpături s-au găsit crampoane de fier care se prindeau de talpa încălţămintei pentru a uşura mersul pe gheaţă şi zăpadă.
Cînd mergeau călare, dacii aveau ataşaţi la încălţăminte pinteni de fier“, arată și Valentin Roman, liderul Asociaţiei Vatra Daciei, autorul volumului „Pe urmele dacilor“.
Sînziana Ionescu
Comentarii
Trimiteți un comentariu