-=- BUCIUMUL - TULNICUL GETO-DACIC -=-

- BUCIUMUL, sau TULNICUL GETO-DACIC -
Buciumul este un instrument muzical tradițional folosit în special de păstorii români-geto-daci din munți. 
De origine geto-dacă, a fost folosit în trecut în principatele din Moldova și Valahia ca instrument de semnalizare în conflictele militare. 
Cuvântul vine din limba veche, de demult, și înseamnă corn îndoit, forma sa fiind inspirată de forma coarnelor animalelor, ce fusesera la începuturile omenirii printre primele instrumente muzicale folosite de om.
 Tubul are între 1,3 si peste 3 metri lungime și este făcut din lemn de brad, paltin, frasin, tei, alun sau chiar (parțial) din metal. 
Este folosit mai ales pentru semnalizare și comunicare de păstorii din munții împăduriți, cât și pentru ghidarea oilor și a câinilor.
Considerat un adevărat simbol în Ţăra Moţilor, tulnicul este un instrument muzical străvechi, care face parte din moştenirea culturală a poporului român.
Sub numele „trembiță”, este folosit și de huțuli, o populație care, deși mare parte acum vorbește o limbă ucraineană, au originea în același loc cu românii (vlahi).
Există 5 tipuri de buciume. 
Formele variaza usor de la o zona la alta, la fel si denumirile. 
În Bucovina i se spune bucium
În Apuseni tulnic. 


Tulnicul este un instrument aerofon, cu forma tubulară, deschis la ambele capete, care produce sunete muzicale cu ajutorul curentului de aer dirijat prin interiorul său. Acesta se regăsește în special în Munții Apuseni, în Nordul Carpaților Orientali precum și în alte zone din Carpați.
Oricum buciumatul se învață de mic, în familie.


De obicei, în trecut la acest instrument cântau nevestele şi fetele, anunţând evenimentele din cadrul familiei sau din comunitate. 

Conform Dicţionarului de termeni muzicali (DTM) şi a Tezaurelor terminologice din cadrul Institutului de Memorie Culturală, tulnicul este un instrument aerofon, cu formă tubulară, deschisă la ambele capete, care produce sunete muzicale cu ajutorul curentului de aer dirijat prin interiorul său.





Tulnicul reprezintă unul dintre cele cinci tipuri de bucium, întâlnite pe povârnişurile de miazăzi şi de răsărit ale Carpaţilor, în munţii din nordul ţării şi din Munţii Apuseni.


  În general, instrumentele din familia buciumului se prezintă sub forme tronconice drepte, curbate sau răsucite, realizate din fier, lemn sau scoarţă de tei, lemn de brad sau din scoarţă de cireş.


Comentarii