--- SERIAL: RELIGIA STRĂVECHE A ROMÂNILOR - partea a III-a ---

*ADEVĂRUL ASCUNS DE ACADEMIA ROMÂNĂ:RELIGIA STRĂVECHE A ROMÂNILOR. ZEUL SUPREM AL POPOARELOR DIN ZONA CARPATO-DANUBIANĂ ŞI BALCANICĂ A FOST RO SAU RA - ZEUL SOARE, IAR ZEIŢĂ ERA GEEA-ZEIȚA PĂMÂNTULUI, CARE ÎMPREUNĂ FORMAU FAMILIA DIVINĂ .
                                   3.


Tăbliţa 17 de la Sinaia pare a fi imprimată de către un autor de la Muntele Sfânt care privea cu tristeţe mutarea capului lui Ion al Geei la Sarmisegetuza. 



Despre Muntele Sfânt se afirmă că i-a fost schimbat numele după ce “sfântul vorbitorul leopard” l-a dus cu el pe Zamolsxis la locuinţa sa. 
 Cele mai importante informaţii despre Zamolsxis sunt date în tăbliţa 2. 

 Conform conţinutului acestei tăbliţe, Zamolsxis au fost doi fraţi gemeni care au fost preoţi şi se ocupau, la templu, cu păstrarea obiectelor de cult. 

În cele din urmă, au fost săgetaţi de către sciţi. 
 Până la săgetare au fost în pelerinaj în Egipt unde au urcat pe piramide. 
La întoarcere, oamenii care au văzut corabia lor întorcându-se şi-au făcut crucea zeilor, apoi l- au recunoscut pe primul născut ca fiind zeu. 

 În Egipt, ca şi în alte locuri, preoţii aveau obiceiul să ţină pe lânga ei un leopard sau să poarte o blană de leopard. 
 Este posibil ca un asemenea leopard să fi existat şi prin preajma lui Zamolsxis, astfel încât, după săgetare, acesta să-l fi dus la locuinţa sa, după cum rezultă din tăbliţa 17. 

 Din surse greceşti se ştie că Muntel Sfânt s-a numit Kogaion; ceea ce ar putea proveni din “Ko Gaio Ion” adică 
Cu al Gaei Ion”, Gaia fiind o altă denumire a zeiţei Geea. 

Astfel încât, până la săgetarea lui Zamolsxis, Muntele Sfânt ar fi putut să se numească “Mont Ion oe Ge”, iar după săgetarea lui Zamolsxis a devenit “ Mont Gato”, adică “Muntele Leopardului”.  
Interesant ar fi de ştiut cine a fost acest “Ion al Geei”; dacă se citeşte cuvântul “Ion” de la dreapta la stânga se obţine ceva foarte apropiat de “Noe” numele căruia este legat de potop tot aşa cum prin citirea cuvântului “latin” de la dreapta la stânga se obţine “ital”, adică rezultă numele Italiei. 

 În unele legende se pomeneşte ceva despre un ION care în timpul unor ploi care nu se mai opreau, a lovit cu un toiag de trei ori în pământ, şi ploile s-au oprit, apoi, pe timpul unei secete, a lovit tot de trei ori cu toiagul şi ploile au venit. 

 Faptul că Zamolsxis a fost în Egipt, la piramide, poate ajuta la stabilirea anilor în care au trăit fraţii Zamolsxis. 

 Cele mai vechi piramide au fost construite pe la anul 2500 î.Chr. astfel, încât Zamolsxis nu puteau să fi trăit înainte de construcţia acestor piramide.



 În tăbliţa 130, care se referă la războiul lui Decebal cu romanii în timpul lui Domitian de la anul 87, se exprimă anul începând de la Zamolsxis ca fiind 2321 ceea ce ar înseamna 2234 î.Chr.

Stabilirea perioadei de timp legate de viaţa lui Zamolsxis este importantă pentru istoriografie deoarece permite înţelegerea unor evenimente. 

 De exemplu, începuturile cetăţii Moleo Dava este legată de mama lui Zamolsxis, ceea ce înseamnă că la originea numelui Moldovei se află evenimente de acum cca. 4250 de ani. 

 De asemenea, în tăbliţa nr. 1 se afirmă că Zamolsxis a dăruit pentru altarul cetăţii Genucla un instrument utilizat, probabil, pentru observaţii astronomice. 
 Acest fapt scoate în evidenţă vechimea acestei cetăţi redenumită Noviodunum după cucerirea romană.

                       --- VA URMA ---

Comentarii