--- SERIAL: RELIGIA STRĂVECHE A ROMÂNILOR - partea I-a ---

*ADEVĂRUL ASCUNS DE ACADEMIA ROMÂNĂ: RELIGIA STRĂVECHE A ROMÂNILOR. ZEUL SUPREM AL POPOARELOR DIN ZONA CARPATO-DANUBIANĂ ŞI BALCANICĂ A FOST RO SAU RA - ZEUL SOARE, IAR ZEIŢĂ ERA GEEA, CARE ÎMPREUNĂ FORMAU FAMILIA DIVINĂ .

 Civilizaţia geto-dacilor se caracterizează nu numai prin limba folosită, ci şi prin particularităţi ale religiei, ale sistemului de scriere, al desfăşurării diferitelor ritualuri, particularităţi privind îmbrăcămintea şi moştenirea genetică pusă în evidenţă de cercetările recente. 

 În ceea ce priveşte religia geto-dacilor, ca şi cea a tracilor şi a macedonenilor, ea era diferită de religia practicată de către greci, romani sau popoarele nordice. 

Zeul suprem al popoarelor din zona Dunării a fost Ro sau Ra, după cum rezultă şi din conţinutul inelului de la Ezerovo din Bulgaria (figura de mai jos): 


 Textul de pe inel are menţionat de trei ori numele acestui zeu: în prima frază el este numit Ro iar în continuare este numit Ra

Textul inelului transcris cu litere latine şi tradus este dat mai jos: 

RO LISTE NEAS NERENEA - Ro ascultă a noastră rugăminte (dorinţă). 
TIL TEA NISKO A RA ZEA DOM EAN - Până (când) la tine dusă va fi la (a lui) Ra zeu casă (templu) pe ea, TILE ZYR TA MIHE RA ZIL TA  - până atunci veghează puternicule Ra (pe) supusa ta. 

 Se remarcă, pe lângă inconsecvenţa în ceea ce priveşte numele zeului, Ro apoi Ra, şi folosirea a două semne diferite pentru sunetul “i” şi anume “I” apoi “H”. 

 Deşi inelul de la Ezerovo nu face parte din colecţia tăbliţelor de la Sinaia, caracteristicile sale sunt asemănătoare cu cele din tăbliţe. 

Semnificaţia cuvintelor se regăseşte în limbi europene contemporane şi în unele tăbliţe: astfel “LISTE”- ascultă şi “TIL” care se aseamănă cu “until” se regăsesc în limba engleză, “NISKO” şi “DOM” se regăsesc în unele limbi de origine slavă din apropiere, “ZYR” se aseamănă cu “a zări” din limba română, iar “NERENIA” şi “MIHE” se regăsesc şi în tăbliţele de la Sinaia. Zeul suprem Ro sau Ra mai este numit în unele din ţăbliţele de la Sinaia “Ri” “Re” sau “La”. 

Din “Ra ye”, care înseamnă “La Ra” provine denumirea Ra-iului în limba română, iar din “La” provine refrenul “la–la–la” aproape nelipsit din cântecele populare româneşti. 

 Pe lângă zeul suprem Ro în religia geto-dacilor, tracilor şi macedonenilor a existat zeiţa Geea, care era considerată mamă pentru toate vietăţile de pe pământ. 

 La moartea oricărei vietăţi se considera că, prin incinerare pe “patul lui Ro”, acestea ajung la Cer, iar partea fără viaţă se întoarce la Geea. 

Probabil că de aici provine impresia grecilor, menţionată de către Herodot, cum că geţii se credeau nemuritori. 

 Ideograma corespunzătoare zeului suprem Ro, conform scrierii danubiene, este un triunghi “Δ” sau un unghi cu vârful în sus, iar ideograma corespunzătoare zeiţei Geea este triunghiul sau unghiul cu vârful în jos. 

 Aceste două ideograme pot fi combinate în mai multe moduri care se regăsesc pe tăbliţele de la Sinaia, dar şi în tradiţia populară utilizată în construcţia porţilor, gardurilor, pereţilor caselor, ţesutul covoarelor, portul popular şi în desfăşurarea unor ritualuri. 


Pentru exemplificare, în figura de mai sus sunt prezentate ideograme în formă de “X” de pe stâlpi unor porţi şi ornamente în formă de romb care provin din combinarea celor două unghiuri sau triunghiuri, şi reprezintă “familia divină”.


 Astfel de ideograme sau ornamente de regăsesc şi pe artefacte antice sau mai apropiate de zilele noastre cum sunt vasele din aur nativ(24 de carate) descoperite la Rădeni (Neamţ)--imaginea de mai sus,  sau pe inelul Prinţului Negru de la Curtea de Argeş (imaginea de mai jos).


De asemenea, prin suprapunerea unui triunghi echilateral cu vârful în sus şi a unuia cu vârful în jos, rezultă o stea cu şase colţuri asemănătoare stelei lui David,  care este reprezentată şi pe peretele templului de la Șinca Veche. 



                             -- VA URMA --

Comentarii