--- ȘAMANII, SOLOMONARII ȘI PREOȚII GEȚILOR --- partea a II-a --

                        -- ORDINUL SOLOMONARILOR --  
                                                             -- PARTEA a II-a --
   
       SOLOMONARII– iniţiaţii lui Zalmoxe 


 Să cercetăm cu atenţie câteva dintre numele tradiţionale ale solomonarilor. 
Spuneam ceva mai devreme că solomonarii sunt cunoscuţi în tradiţia populară sub diferite nume dintre care un interes aparte în ridică denumirile de salmani, Hultani şi Zgrebunţaşi. 

Acest ultim termen, folosit mai ales în regiunea moţilor, este mai puţin important deoarece aruncă lumină doar asupra activităţii solomonarilor. 

 Unii cercetători sunt de părere că denumirea de salmani atribuită solomonarilor ar proveni de la regele biblic Solomon care el însuşi , era considerat un mare vraci. 
 AȘA SĂ FIE OARE?! 

Mă îndoiesc, nimic din legendele legate de solomonari nu ne îndreptăţeşte să credem că ar fi aşa. 
 Dar, numele de salmani ne îndreptăţeşte să credem că solomonarii au o filiaţie directă cu Zalmoxe deoarece unele izvoare istorice atestă forma SALMOXE ca derivat al numelui marelui zeu GETO-DACIC. 

 Studiind puţin acest nume aflăm că salman este un cuvânt compus: sal+man ce, aşa cum şi este cazul de faţă, desemnează un pesonaj semidivin, iniţiatul zalmoxian. 

 Sal, derivat din Zal,rădăcină a numelui divin Zalmoxe, care înseamnă Zeul Moş, unul dintre epitetele de care se bucura ZALMOXE (Zamolxe) ca rădăcină a zeilor şi oamenilor deopotrivă, demonstrează cu prisosinţă faptul că solomonarii erau preoţi zamolxieni. 


 Pe de altă parte, particula „man” alăturată unor cuvinte din vocabularul limbii române are sensul de (om)mare

 Iată cum omul şi divinitatea se reunesc pentru a da naştere, în forma legendei, iniţiatului cunoscător al tainelor lumii şi a celor de dincolo de lume! 

 Revenind si privind dintr-un alt punct de vedere, vedem că însuşi Zalmoxe avea ca epitet de onoare ce-l desemna ca şi creator al oamenilor numele de OM

 Prin urmare , numele salman dat solomonarilor, nu are nimic de-a face cu istoria şi spiritualitatea ebraică şi nici o filiaţie cu regele iudeu Solomon, ci desemnează OMUL care a trecut cu brio etapele iniţierii zalmoxiene, ajungând să se asimileze cu zeul, prin moartea iniţiatică înfăptuită prin aruncarea în cele trei suliţe de care aminteşte Herodot; şi tocmai la acestă iniţiere supremă face referire ascensiunile cereşti amintite de tradiţia legată de solomonari. 



 Să privim acum puţin asupra denumirii de Hultani acordată solomonarilor de credinţele populare. 

 Hultan în limbaj popular înseamnă vultur, ori unul dintre simbolurile ce-l desemnau pe Zalmoxe(Zamolxe) în dubla sa ipostază de principiu masculin şi principiu feminin este vulturul bicefal(cu două capete) al cărui simbolism este identic, dar invers celui al caduceului despre care am mai vorbit . 

          Cel mai exact, simbolismul acvilei bicefale este legat de simbolismul lui Ianus Bifrons ce desemnează în ipostază antropomorfă simbolismul caduceului a acelui „solve et cuagula” al alchimiştilor medievali. 

 La fel ZEUS PELASGICUL avea ca emblemă a suveranităţii universale Vulturul şi nu este exclus ca emblema ordinului solomonarilor să nu fi fost tocmai aceea a unui vultur bicefal de la care să fi preluat acest nume. 

 Dacă Zalmoxe era divinitatea sub patronajul căreia se afla ordinul solomonarilor, atunci înseamnă că aceştia, implicit, în farmecele şi descântecele lor , nu-l puteau invoca decât pe el. 

 De aici, de la aceste invocaţii pe care le făceau atât pentru a aduce grindina, ca pedeapsă divină, pentru nemărinimia oamenilor, cât şi pentru a vindeca, li se trage solomonarilor porecla de zgrebunţaşi întâlnită în ţara moţilor. 

 „A zgrebunţa” este o variantă a termenului popular „a zgrăcina”- a chema necontenit, a invoca, a striga tare şi de multe ori numele cuiva. 
                                                 (--referințe: Stafiaa Scorilo Dacos--)



Comentarii