-- CEL MAI VECHI TEMPLU DIN EUROPA --

-Cel mai vechi templu din Europa are aproape 8.000 de ani si a fost descoperit în judetul Timiș- 

Printre multele lucruri uimitoare scoase de arheologi din pământul acestei țări, unul dintre cele mai remarcabile este Templul de la Parța, din județul Timiș. 

Aici, în urmă cu aproape 8.000 de ani, preotesele, slujitoare ale Zeiței Mamă, își transmiteau învățăturile și practicau ritualuri religioase. 

Acest templu, dotat cu statui impunătoare, este cel mai vechi templu neolitic din Europa, iar importanța lui istorică este uriașă.  
„Așezarea preistorică de la Parța a exercitat de-a lungul anilor o atracție uriașă pentru generații de arheologi. 
Determinate de legende, cercetările sistematice încep în anul 1931 și ajung de-a lungul timpului să cuprindă o suprafață de aproape 50 de kilometri pătrați, unde sunt descoperite peste 42 de situri din neoliticul timpuriu până în Evul Mediu mijlociu. 

Cea mai recentă etapă de cercetare scoate la lumină după milenii de tăcere construcții impunătoare pentru acele vremuri, coloane, statui, altare împodobite cu simboluri complexe, blocuri de locuințe cu 4, 5 camere, cu etaj și mansardă, cartiere de locuințe. 

Chiar în mijlocul acestui complex social din care s-au păstrat 40 de locuințe  s-a descoperit într-o zonă sacră cel mai vechi templu neolitic de cult din Europa, Templul de la Parța.

Și nu este o descoperire întâmplătoare – cu o multitudine de artefacte datate înainte de 6200 î.e.n., sunt situații în siturile civilizației Turdaș la care nimeni din Europa nu s-a așteptat, remarcă Sabin Luca, arheologul inițiat, care continuă și astăzi cercetările, dar mai ales interpretarea simbolurilor sacre ale neoliticului românesc.




Cultura Vinča-Turdaș a fost o cultură europeană (între mileniile 5 și 3 î.Hr.) ce se întindea în jurul Dunării în România(Banat și Oltenia), Serbia,Bulgaria și Macedonia deși urme ale acesteia se găsesc in toată Peninsula Balcanică.


 Templul de la Parța a fost construit la jumătatea mileniului 6 î.e.n. și a suferit mici modificări în etape diferite de timp, dar a rămas stabil pe dimensiunile de 12,5/7 metri, având o arhitectură cultică, un inventar al obiectelor sacre și o împărțire ritualică a încăperilor, în mare parte valabilă și astăzi la religiile moderne. 

În complexitatea lui, sanctuarul nu putea să apară fără o precedență cultică. 

 Este caracteristica unei vechi societăți agrare care și-a permis construirea, întreținerea și apărarea unui astfel de centru religios. 
Dar mai ales, și-a permis transmiterea informațiilor către generațiile viitoare prin inițieri secrete. 

Templul de la Parța are o cameră retrasă, unde în prezența a două statui monumentale și a simbolurilor sacre preotesele oficiau aceste inițieri, o formă de educație bazată strict pe relația maestru-ucenic”. 

  Există, în templul de la Parța, o statuie dublă, reprezentând-o pe Zeița Mamă și un personaj masculin ipostaziat sub formă de taur sau bour. 
Acest „grup statuar” este mărginit, pe fundal, de două capiteluri cu capete de taur/bour. 
Capul de taur aflat pe partea Zeiței Mamă are între coarne simbolul Lunii, iar capul de taur aflat pe partea personajului masculin are între coarne simbolul Soarelui. 
Cele două simboluri, în tandem, figurează pe vechea stemă medievală a Țării Românești (Vulturul Cruciat cu Soarele și Luna - stânga-dreapta) și a cea a Moldovei (Bourul cu Soarele și Luna - stânga-dreapta). 
Aceleași două simboluri le întâlnim, tot în tandem, pe mult mai recentul „steag secuiesc”. 
Ceea ce înseamnă că secuii (cei adevărați și NU cei maghiarizați ulterior!) se regăsesc, de fapt, în imaginarul colectiv al GEȚILOR autohtoni români.

Post Scriptum
În ultimii 150 de ani, cel puţin, a existat un proces susţinut de maghiarizare forţată a secuilor
Din punct de vedere lingvistic, încă se mai păstrează şi astăzi regionalisme şi arhaisme secuieşti, care diferă de limba maghiară. 
De asemenea, la ultimul recensământ din România, partidele maghiare de aici au îndemnat(obligat, șantajat, amăgit) secuii din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş să se declare maghiari şi nu secui. 

Comentarii

  1. Ce mult seamana capetele de bou/ taur cu capetele boilor de la carutele cu care Attis /Attila a mers dupa tablourile lor, la Ravenna undeunde -l chema pe papa de la Roma la discutii... Si unde se zice ca a fost ingropat Attis/ Attila ? La Medias ? Fosta capitala mutata de uniati la Cluj sau Colosivar

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu