--- ADEVĂRURI NEBĂGATE-N SEAMĂ....---


În secolul X, (era noastră!!!) -- William Spadă-Lungă, tatăl viitorului Richard I al Normandiei, a dat dispoziție ca fiul lui să învețe limba…GETO-DACĂ.


 Printre izvoarele istorice normande, de acum 1.000 de ani, în care o parte dintre locuitorii Franței din acea vreme își revendicau rădăcini Tracice, avem un citat dintr-o lucrare a istoricului normand Dudon de Saint-Quentin, o istorie a primilor duci de Normandia. 

 Acesta ne spune că, în secolul X, William Spadă-lungă, tatăl viitorului Richard I al Normandiei, a dat dispoziție (lui Bothon) ca fiul lui să învețe limba GETO-DACĂ! 
 Iată citatul: 
“Pentru că locuitorii din Ruen utilizează mai mult limba romană decat limba GETO-DACĂ, și pentru că cei din Bayeux se servesc mai mult de limba Geto-Dacă, decât de cea romană, eu vreau ca fiul meu sa fie dus cât mai repede posibil la Bayeux ca să fie, Bothon, crescut și format sub responsabilitatea ta cu cea mai mare grijă în limba Geto-Dacă, învățând-o definitiv ca să poată discuta mai târziu cu oamenii de origine Geto-Dacă.” 

 Ca o continuare deosebit de interesantă la această poveste este faptul că, mulțumită profesorului Avram Fițiu, descoperim că același Richard I, despre care citatul de mai sus ne spune că a fost trimis să învețe limba dacă, apare îmbrăcat în ROȘU, GALBEN și ALBASTRU pe propriul mormânt! 

 Fără a trage concluzii „protocroniste” sau „dacopate” și fără a pretinde că geto-dacii au creat Calea Lactee și încă jumătate din Univers îmi permit doar să semnalez acest lucru... 

 În condițiile în care, mai ales în acea vreme, simbolurile și culorile erau încărcate de semnificații, în condițiile în care legendele normande vorbesc despre o origine Tracică a normanzilor, iar steagul de azi al Franței (Roșu-alb-albastru) are alb în loc de galben, prezența culorilor roșu, galben și albastru pe hainele lui Richard I al Franței este un motiv de meditație și un îndemn la o cercetare mai aprofundată.

Comentarii