Arheologul american Marija Gimbutas în lucrarea Civilizaţie şi cultură, Bucureşti, 1989 arăta:
,,În mileniul al Vll-lea, î. Hr. în Carpaţi, era o civilizaţie puternică, prima şi singură în Europa…o societate matriarhală, teocratică, pasnică, iubitoare şi creatoare de artă”.
Această realitate a fost denaturată considerabil în ultimul secol pentru că din motive subiective, istoria românilor TREBUIA ASCUNSĂ sau modelată după bunul plac și interesele unora și altora.
Acesta a fost motivul principal, pentru care cele 74 de tăblițe de plumb au fost făcute pierdute și nimeni nu a scris mai nimic despre ele.
În cultura română, despre aceste tăbliţe cu scriere getică nu s-a scris un cuvânt, fiind învăluite într-un mister absolut.
Unele informaţii care nu pot fi dovedite cu probe, spun că după terminarea mănăstirii Sinaia în anul 1695 o parte dintre sihaştrii din munţi s-au retras aici aducând cu ei şi tăbliţele cu pricina.
O altă variantă a apariţiei acestor obiecte este că în anul 1875 când se săpau temeliile palatului Peleş, s-a descoperit o mare comoară formată din aproximativ 240 sau 540 de tăbliţe de aur şi plumb cu o scriere asemănătoare cu a grecilor antici, dar folosind şi litere latine precum şi alte semne specifice acestor tăbliţe şi figuri de geţi, oştiri, cetăţi, simboluri divine şi alte elemente care duceau la ideea clară că s-a descoperit o mare civilizaţie.
Numai că şeful guvernului României de atunci, Lascăr Catargiu a dăruit-o regelui Carol 1 care a ordonat că tăbliţele de aur să fie topite după ce s-au făcut copii.
Bănuind că valoarea lor este inestimabilă şi că a distrus dovezi ale istoriei noastre, a donat copiile însoţite de o scrisoare unde-şi recunoaşte greşeala, mănăstirii Sinaia!
În anul 1956 puterea comunistă a confiscat de la mănăstire atât tăbliţe de plumb cât şi toate documentele care făceau referire la ele şi totul a dispărut.
În anul 2003, istoricul Alexandru Deac a comunicat la Congresul de dacologie ţinut la Bucureşti, că a descoperit în arhivele Comitetului Central al PCR scrisoarea lui Carol l către mănăstirea Sinaia.
În prezent la această instituţie ar mai exista doar 5, 35 tăbliţe după unii sau 70 după alţii, dar fără documente de intrare şi fără a fi înregistrate în patrimoniul ei!
Misterul unei civilizații impresionante:
Plăcuțele de plumb descriu o civilizație impozantă care a trăit pe teritoriul țării noastre cu multe secole înainte de nașterea lui Iisus.
Ei îşi spuneau geţi sau rumuni pentru că aşa este scris pe tăbliţe nu daci cum i-au numit romanii.
Îşi scriau identitatea de Neam cu cuvintele rumun, riomion, ruomuon, rumuno, romuno sau falnici geţi şi nu daci, iar ţara lor o numeau Sfânta Getia(Dio Getia) sau Gitia.
Strămoşul lor ancestral era Moş Arimin os din care s-au tras ariminii/armânii şi rumânii.
Conducerea neamului era asigurată de dage bălo (adunarea neamului străbun), care alegea un mato (ocrotitor, conducător, părinte) ce deţinea funcţia cât timp era sănătos la trup şi la cap.
Iisus s-a născut în Geția
Religia lor era monoteistă având în frunte pe Sentu/Sîntu cu sensul de Creatorul, Dumnezeu, iar ca simbol al sacrului era crucea cu braţele egale liberă sau înscrisă în cerc cum apare deasupra uşii la primele biserici creştine din Siria şi Palestina.
Pământenii se năşteau din Lumina vie a vieţii(lumina soarelui) dar toată existenţa lor trebuiau să se străduiască să facă numai fapte bune în folosul celor din jur ca o probă de curăţenie pentru comuniunea cu adevărata viaţă veşnică(nemurirea) ce impunea condiţia de OM.
În una dintre Tăblițele de la Sinaia se vede sub un şopron cu o vită şezând, un copil mic ridică braţele către cer simbolizând bucuria vieţii ce s-a născut.
La dreapta jos, mama primeşte un toiag şi un miel de la divinitate/marelui preot get care are pe cap costumaţia religioasă făcută din blană unui lup al cărui cap este pus pe capul lui.
Deasupra şopronului este figura cunoscută a lui Iisus cu plete şi cu barbă scurtă ca semn al tinereţii, imagine preluată de hagiografia creştină.
La stânga imaginii este un porumbel zburând reprezentând Sfântul Duh, doi măgăruşi(cum a intrat Iisus în Ierusalim) şi un profil de om.
În partea stângă jos a şopronului se vede o persoană şezând pe un scaun iar în mână ţine un toiag.
Scaunele sunt trei sugerând legenda celor trei magi.
Geţii se considerau poporul ales de Creator, iar ţara lor o numeau ţara sfântă(Dio Geta).
La începutul secolului VI î.e.n. s-au aşezat printre neamurile geţilor populaţii ale galilor/galaților care au îmbrăţişat religia crucii cu taina botezului cu pâine strămoşească şi vin.
În anul 279 î.e.n. aceste relaţii s-au stricat rău iar conducătorul geţilor, Biseto a pus sabia pe gali şi i-a alungat.
Fiind opriţi şi la graniţa Macedoniei, au trecut Dardanelele şi au întemeiat în podişul Anatoliei un stat – Galația – care a existat până în anul 25 î.e.n. când a fost cucerit de romani.
Tablițe de plumb :
O parte din aceşti gali au coborât mai spre sud şi s-au stabilit în anul 275 î.e.n. într-o regiune pe care au numit-o Galileea.
În secolul ll î.e.n. iudeii amintesc de secta esenienilor/esenilor având centrul de cult în Galileea şi care practicau o religie diferită de a iudeilor, dar identică cu a geţilor.
Începutul secolului I e.n. i-a găsit pe galii – esenieni într-o aprigă dispută religioasă cu clerul iudeu.
Galii cheamă în ajutor mentorii din Carpaţi.
Este trimis Ili împreună cu o ceată de geţi (– tăbliţa de plumb nr. 53 –) pentru a înfrunta fanatismul religios iudeu.
Răstignirea lui Ili, înfăşurarea trupului cu giulgiu şi transportarea lui până la ,,galii cei roşcaţi” din Galileea apoi drumul prin Siria Efes, Grecia şi Tracia până au ajuns în Sarmisetuzo sunt povestite pe alte 7 tăbliţe de plumb.
Durerea a fost fără margini peste neamul geţilor.
Articol extras din Tăblițele de plumb –
Armin Olariu
Nimic fără Dumnezeu!
RăspundețiȘtergereNumai adevărul ne va mântui!
RăspundețiȘtergere