--- ADEVĂRATUL EMINESCU --- PARTEA a III-a ---


          --- ADEVĂRATUL EMINESCU ---
                                     PARTEA a III-a
           Activitatea sa ca jurnalist îl făcea cu atât mai periculos cu cât avea şi pârghiile necesare pentru a acţiona: ideile sale erau exprimate în mod magistral în ziarul "TIMPUL", pe care îl transformase în cotidian naţional. 

În acesta demascase corupţia politicienilor români, amendase atât liberalii, cât şi conservatorii (pentru politica trădătoare de cedare în interesul marelui capital), luase atitudine privitor la expansiunea catolicismului în România, dar şi împotriva încercării de legiferare a unei invazii evreieşti în Regatul României (aşa cum cereau puterile europene în schimbul recunoaşterii Independenţei). 

Jurnalul lui Maiorescu din acea perioadă constituie o confirmare a problemei care devenise Eminescu: 
"Grea epoca Eminescu... Articol al lui în chestiunea evreiască, în contra mea". 

Situaţia sa la ziar a devenit critică în 1881, după ce atacase proiectul de program al Partidului Conservator, lansat de MAIORESCU, care sacrifica românii aflaţi sub puterea Imperiului Austro-Ungar şi prevedea subordonarea intereselor României. 
       "Câtă vreme guvernele de la Budapesta îi oprimă pe români, îngrădind accesul la şcoală şi Biserică, blocând cultivarea limbii materne, apropierea de Imperiu nu este posibilă şi nici recomandabilă", avertiza jurnalistul Eminescu

Ca urmare, în noiembrie 1881 Eminescu a fost înlocuit de la conducerea "Timpului". 
"MAI POTOLIŢI-L PE EMINESCU!" - acesta este ordinul pe care masonul P. P. Carp, ambasador la Viena, îl trimitea, la porunca superiorilor din Lojă, parlamentarului mason Titu Maiorescu, printr-o scrisoare devenită celebră. 

Comanda va fi executată întocmai pe 28 iunie 1883. 
De Maiorescu. 

Notă: După asasinarea lui Barbu Catargiu, s-a cam ales praful de conservatori: au început să se înroleze şi ei în masonerie, ca şi liberalii, şi implicit au devenit obedienţi intereselor străine.

(Bibliografie: "A doua viaţă a lui Eminescu" - N. Georgescu, "Dubla sacrificare a lui Eminescu - Th. Codrean) 
                                      --- VA URMA ---
      

Comentarii