-- DESPRE LIMBA PRIMORDIALĂ-LIMBA BĂTRÂNĂ -- partea a VII-a --


MOTTO: 
”Lucrurile se leagă și se întind prin adâncurile istoriei în toate colțurile lumii, prin toate neamurile, până la Limba Sacră
(Limba Primară-Limba Veche-Limba Priscă -Limba Bătrână-Limba Străbunilor noștri.)”


Ard însemna plug în engleza veche. 
În fapt, în metateză ar fi da-ar, the-ar, ar-ul, d-ar-ul, darul. 

Tot de acolo vine arie, arina, za/ț-arina, de la suprafața pe care se ara, și încet sensul a devenit de suprafață, de sine stătător. 

Să mergem mai departe. 

În engleză la pământ îi zice earth. Pronunția este ărt, cea moderna ărth/ærth (citit ca un ă combinat cu e). 
Ărt, adica ărd, ard pronunțat țărănește, așa cam cum ar zice un moroșan sau un moț sau un momârlan. 

În engleza și în daca veche și în română ard înseamnă pământ. În celtă,  ard însemnă înălțime împădurită, deal, pământ împădurit, podiș înalt, adica Ard-ennesArd-eche (Franta), 
Ard-alanish (Scotia, Island of Mull), Ard-ales (Spania), Ard-ea (Italia, langa Roma), Ard-ara, Ard-ee (Irlanda), Ardeal. 

E plin de ard in Europa de vest. 
E plin în toata Eurasia, dar nu insist acum pe alte exemple, orientale, de genul Ard-abil (Iran), Ard-ahan (Turcia), Arda (India, e plin de ard in India) de dragul claritatii tezei. 

Haideți înapoi în Europa, la englezi și alși germanici și la pământul lor, erd, în germană, cu pronunție deseori ărd, ard. 

Nu cred că mai trebuie argumentat în plus că Ardeal e un nume foarte vechi, din limba veche, ca Erd-hely care înseamnă loc împădurit în maghiară, limbă non indo europeană, e un nume găsit la noi de maghiari și împrumutat. 

Sensul vechi și adevărat al Ardealului, mai vechi decât cel celtic de loc deluros si împădurite exact de locuri, deal(uri) bune de arat, Ardeal. 

Ca veni vorba de deal. În Engleza avem dale, pronuntat deil, deal, care înseamnă o vâlcea pe deal și, în sensuri mai vechi, înseamnă deal.  

În engleză Ardeal ar insemna astfel “earthdale”Dealuri de pământ (udate de ape si bune de agricultură). 
                        
                           -- VA URMA --
                         (preluare de la DRAGOȘ BIRLEA)



Comentarii