-- Serial: NOI SUNTEM ”TALPA EUROPEI” -- partea a V-a -- (Basarabia Literară) --




La un congres internațional de istorie ținut la Edinburgh, capitala Scoției, prin anii 1970, la care a participat și doctorul Vasile Boroneanț (arheolog român) și profesorul Clyde Bolsal (de la Universitatea din Edinburgh) a fost stabilit unde au apărut cele mai vechi urme privind îndeletnicirea agriculturii. 

Determinarea s-a făcut pe baza cercetărilor a patru universități celebre: Oxford, Groningen, Berlin și Bohn. 
Și s-a concluzionat că, în anul 7.800 î.Hr. exista agricultură la Porțile de Fier. 

Iată date concrete de la care s-a putut pleca. 
Este important pentru că, așa cum spune Diodorus Siculus, scriitor grec, ”agricultura a fost cea care i-a scos pe oamenii din starea de sălbăticie”. 
Dar mai e un fapt hotărâtor: SAREA. 
E util să știm că niciun mamifer nu trăiește dacă nu are în corpul său 0,15% sare din masa trupului. 
Deci un corp de 100 kg ar trebui să aibă minimum 150 grame sodiu, altfel inima nu se mai contractă și animalul moare prin stop cardiac. 
Poate că ați văzut la țară că vaca din curtea țăranului se duce și linge bulgărele de sare. 
Este ceva instinctiv. 
Ei bine, de la granița cu China până la Oceanul Atlantic, la suprafața solului, SARE ușor de exploatat NU ESTE DECÂT ÎN SPAȚIUL CARPATIC. 

Da, zăcăminte de sare de acum șase mii de ani există și la Salzburg în Germania, există și în Polonia sau în alte locuri, dar la ...30 metri ADÂNCIME. 

Cu ce săpai în străvechime la adâncimea asta și de unde știai unde este sarea? 
Pe când la noi te duceai cu un bolovan, dădeai în masivul de sare, luai bulgărele de sare și îl aduceai și îl puneai în curte ca să nu-ți moară vaca și așa mai departe… 
Iată deci CONDIȚIILE HOTĂRÂTOARE care au determinat ca civilizația să se stabilească aici!

                      --- VA URMA ---

Comentarii