-- Serial: NOI SUNTEM ”TALPA EUROPEI” -- partea a XIV-a -- (Basarabia Literară) --




     În cadrul unui Congres în 1980, profesorul Iosif Constantin Drăgan a prezentat rezultatele cercetărilor sale, conform cărora POPORUL GETIC S-A DEZVOLTAT ÎN JURUL DUNĂRII CARPATICE și a avut centrul în ”CORONA MONTIUM” (Transilvania actuală), fiind CEL MAI NUMEROS POPOR din antichitate. 

Generalul N. Portocală, în lucrarea ”Din preistoria Daciei”și a vechilor civilizații, ajunge la concluzia că ,”prima civilizație a primului mare popor al lumii s-a întemeiat în Geto-Dacia”. 

Evident se menționa un teritoriu mult mai vast decât -Dacia romană- care nu aduna DECÂT 13-14 județe actuale. 

Ion Pachia Tatomirescu scrie în cartea sa ”Mihai Eminescu și mitul etnogenezei geto-românești ”despre organizarea administrativ-teritorială a imensului popor getic, ce era împărțit în provincii, fiecare având un conducător de arme. 

Aceste provincii împreună cu conducătorii lor erau subordonate centrului administrativ-religios aflat la SARMIZEGETUSA sau, după o veche denumire, COGAION, sau după alte surse Elio (Helios gr.). 

Acolo își avea reședința REGELE-ZEU și tămăduitor ZALMOXIS, cunoscut și sub numele de SALUMOS, Salmos sau Zalmos, Zalmoxe. 

Acest rege-zeu era considerat ca fiind MESAGERUL CELEST, care se afla în legătură tainică cu TATĂL-CER și avea cele mai mari puteri de pe pământ și care era NEMURITOR. 

Tot el, Zalmoxis, ”dirija puternicele confrerii războinic-religioase ale lupachilor – din ARIA CUCUTENIANĂ (moldoveană), ale GEŢILOR – din Câmpia Nord-Dunăreană de Jos, ale MOESILOR (moşilor) – din Câmpia Sud-Dunăreană, de la nord de Balcani, ale URSINILOR – din Ardeal, din cel mai important şi dezvoltat centru metalurgic al Europei Antice, ale DAOILOR (geților) – din Panonia (Hercinia), ale SIGHINILOR – din Dalmaţia (Illyricum), ale MARAMARISIENILOR, ale MASAGAEȚILOR (de la Caspica) etc., bineînţeles, în acţiuni de apărare a teritoriilor cu sanctuarele supremului zeu Salumos”. 

                           --VA URMA--

Comentarii