-- Serial: NOI SUNTEM ”TALPA EUROPEI” -- partea a XII-a -- (Basarabia Literară) --




Pelasgii dispuneau de bogate zăcăminte minerale, păduri, peșteri și câmpuri agricole. 
În Pelasgia s-a dezvoltat de timpuriu o civilizație autohtonă, care a iradiat, influențând populațiile din jur. 

Începând cu anul 4400 î.Hr., Vechea Europă a început să fie invadată de populația geto-kurganică (cunoscută și sub denumirea de populația indo-europeană), în trei valuri succesive. 

Poporul GETO-KURGAN era un popor de războinici violenți, numiți și barbari, ce venerau zei ai cerului și ai războiului. 

Prima invazie geto-europeană a avut un impact foarte puternic asupra locuitorilor așezărilor civilizate pelasge băștinașe. 
O parte din populație a migrat în Peninsula Italică și dincolo de Alpi, în Europa Occidentală. 

Cu toate acestea, civilizația pelasgică a supraviețuit datorită caracterului compact al comunităților din care era constituită, primul val de geți kurganieni FIIND ASIMILAȚI în poporul PELASGO-GETIC nou format. 

Populația getică kurganiană avea o ideologie de castă, unde rolul predominant în societate îl avea BĂRBATUL. 
Această influență s-a răsfrânt și asupra populației de acum pelasgo-getice, producându-se o amalgamare treptată a celor două componente ideologice, cea autohtonă și cea geto-europeană, ducând progresiv la cristalizarea civilizației europene. 

Această nouă civilizație a dat naștere unui nou popor, gata să-și apere ținuturile în fața unor eventuale invazii. 

A doua invazie a GEȚILOR a apărut la aproape o mie de ani după prima, aproximativ în anul 3.400 î.Hr., tot din stepele nord-pontice. 
Al doilea val al populației geto-kurganicăp a fost urmat la scurtă vreme de un al treilea val de invazie, de data aceasta al populației Yamna, în jurului anului 3000 î.Hr. 

În urma impactului cu aceste două invazii ale popoarelor getice, o PARTE A POPULAȚIEI PELASGE a cunoscut EXODUL, ajungând în zona Peninsulei Italice dincolo de Alpi și dincolo de Pirinei.

Comentarii