-- SERIAL -- DESPRE SFÎNTA GEȚIA -- partea a XII-a --

--TĂBLIȚELE DE LA SINAIA, COMOARA NEAMULUI NOSTRU --


,,Tablourile de familie” din Tăblița2 și T28, unde apar şi alţi mato decît cei de pe restul tăbliţelor, iar unii de pe tăbliţe nu apar în tablouri. 
Un falsificator nu şi-ar fi permis asemenea ,,scăpări”! 

Ştefan Răzvan, domnul Moldovei, bate monedă la anul 1595 pentru a consemna evenimentul. 
Pe faţă are bustul domnitorului cu legenda în română scrisă cu litere latine şi chirilice: 
STEPH BOIBO MO DOB. 

Acest adevăr nu a fost tăgăduit de nimeni. 
Cînd aud ,,specialiştii” despre tăbliţele de plumb, că sînt scrise tot în română cu alfabetul geţilor(latin, chirilic şi alte semne) turbă şi tună în toate direcţiile că  sînt falsuri şi nimic mai mult! 

Limba folosită este limba română veche, dar se găsesc şi 79 de cuvinte folosite în emegi şi care au dispărut din arhaismele noastre. 

O altă dovadă pe care nu o pot desfiinţa ,,specialiştii” noştri este inelul de la Ezerova, descoperit în anul 1912 şi vechi de 2500 – 3000 de ani, scris cu aceeaşi limbă ca cea folosită pe tăbliţe dar necitit pînă în prezent. 



ROLIS ŢENE ANERE(în eme-gi ,,aniri’’: inel cu piatră preţioasă iar în româna veche ,,anulare’’ înseamnă de forma unui inel) NER(minunat) ŢI-L ŢEANE-Ş KOR(cor: cerc, unire, legătură) RAZE ADO MEANTI LEZ(leş: trup mort) VIIŢA MINE RAZE-L TA. 

Rolis, ţine acest inel minunat ce-ţi va lega(ţine unite) lumina aducerilor aminte cînd trupul meu va fi părăsit de raza vieţii. 


Situaţia este identică pentru colanul de la Pietroasa şi fibula de la Kerlich pe care nimeni nu le poate trimite în categoria falsurilor. 




Alfabetele folosite la realizarea tăbliţelor cuprind trei mari grupe de stiluri pe care le-am numit ,,rumun”, ,,religios” şi ,,get”[vezi tablitele de sus in jos]. 

Literele folosite chiar în scrierea aceluiaşi stil nu sînt identice pentru că se folosea mîna şi dalta în realizarea unor şănţuleţe nu matriţă sau panson pentru imprimarea literelor, fiecare diac arătîndu-şi priceperea în turnarea tăbliţelor. 

Un loc aparte are alfabetul religios folosit numai în ocazii speciale cu care se scrie întreaga tăbliţă T 11,44, sau numai anumite texte T 25,47. 

Fiecare tăbliţă are particularităţile ei alfabetice şi de semantică pentru că au fost scrise de persoane cu culturi diferite, în epoci diferite şi în zone unde existau specificităţi dialectale ale limbii române. 

Să amintesc şi scrierea galilor de pe marginea tăbliţei 9 care nu era descoperită cînd pretind specialiştii noştri că s-au făcut falsurile. 
Iar semnele plutaşilor de pe Bistriţa se găsesc în cea mai mare parte în alfabetele geţilor dar lipsesc din alfabetul latin sau grec!

-Co-nstantin Olariu Arimin --

                                                             -- VA URMA --

Comentarii