-- SERIAL -- DESPRE SFÎNTA GEȚIA -- partea a II-a --


Conducerea neamului era asigurată de dage balo (adunarea neamului străbun) care alegea un mato (ocrotitor, conducător, părinte) care deţinea funcţia cît timp era sănătos la trup şi la cap.

Din cei 54 de mato eu am reuşit să citesc numele a 43 de conducători ai neamului strămoşesc. 
Pe alte tăbliţe această conducere colectivă apare cu numele de soboru, gomeţi sau radă

Aveau un guvern numit agie, în fruntea căruia era mato. Conducătorul armatei se numea basileo care era ajutat de un consiliu de război numit soto balo (soţii, însoţitorii steagului get), iar cetăţile lor întărite se numeau dabe

Ţara era împărţită în sindii (isprăvnicii) fiind conduse de către un sind. 
Organizarea administrativă era în cătune, sate şi dabe, iar centrul de putere se numea dabo geto (cetatea neamului get) care a fost la început la Sarmisetuzo, mutată pe la 380 î.e.n. la Enisala (judeţul Tulcea) iar pe la anul 320 î.e.n. a revenit din motive strategice la Sarmisetuzo. 

Sunt menţionate şi legăturile de sânge care formau şatre în cadrul unor comunităţi. 
Armata era organizată în polcuri şi avea două corpuri distincte: daco armosa (armata nobililor) care pornea prima în luptă şi gloto armosa (armata gloatei sau a poporului) care suplimenta forţele primului corp sau îl înlocuia complet. 

Echiparea armatei era asigurată de dage balo, iar conducătorii corpurilor de armată erau numiţi tot de adunarea neamului. 

Oamenii nu aveau voie să se mute dintr-un loc în altul decît cu aprobarea dabei de care aparţinea. 

32 din semnele folosite în scrierea geţilor pe tăbliţele de plumb sunt identice, sau foarte apropiate, cu semnele scrierii cretane liniar B din perioada 1500-1300 î.e.n. 

Alfabetul chirilic folosit de români pînă pe la 1870 este în realitate o parte din alfabetele utilizate de strămoşii noştri geţi în urmă cu 2500 de ani. 

Secuii au folosit prin secolul Xlll un alfabet cu 33 de semne iar 28 dintre acestea sunt identice sau asemănătoare cu ale geţilor de pe tăbliţele de plumb! 

În Transilvania şi Ungaria s-a folosit în secolele XV şi XVI un alfabet runic maghiar care a fost ,,prelucrat” tot din alfabetele geţilor. 

Gotul Wulfila a ,,creat” şi el pe la mijlocul secolului lV e.n. un alfabet runic inspirîndu-se din semnele geţilor. 

Scrierea geţilor mai are semne comune cu alfabetul folosit în secolele Vlll – ll î.e.n. în estul Spaniei (Tartesio/Turdetano), cu alfabetele folosite de... tuaregi şi libieni înainte cu multe secole de era creştină. 

Există asemănări uluitoare ale alfabetelor geţilor cu scrierea din Biblos, Mohenjo-Daro, brahmi şi alfabetele folosite de sabei în Arabia în secolele XV-lV î.e.n. cît şi cele din Siberia din secolele lV era noastră. 

Plutaşii de pe rîul Bistriţa foloseau pe la 1880, 56 semne pentru crestatul lemnelor. 
Dintre acestea 13 sînt identice cu semnele din scrierea liniar B iar 38 sînt identice sau foarte apropiate cu semnele alfabetului geţilor.
--Constantin Olariu Arimin --  
                   ---VA URMA---

Comentarii