-- AROMÂNII, URMAȘI AI ARIMINILOR, CA ȘI NOI, ROMÂNII ...--


AROMÂNII, URMAȘI AI ARIMINILOR, CA ȘI NOI, ROMÂNII ...



Oare pe asta, o știai măi frate? 

Știai că am avut o DIASPORA ANTICĂ de OIERI? 
AI PUTEA FI MÂNDRU, ROMÂNE,  de FRAȚII TĂI AROMÂNI! 

Știai că FRAȚII MANACHIA au fost PIONERII CINEMA-ului în Balcani? 
Cunoașteți CELEBRA HORĂ AROMÂNEASCĂ filmată demult de frații Ianaki și Milto Manakia ? 
Milton Manakia (Avdella, 1882 - Bitolia, 1964) au fost pionieri ai fotografiei și ai producătorilor de film din Balcani. 

În 1905 au filmat primele fotografii în mișcare din Balcani în Monastir, cunoscută mai mult ca Bitolia (astăzi Bitola, Fosta Republică Iugoslavă Macedonia). 
În onoarea muncii lor, Festivalul de film "Manaki Brothers International Film Camera" are loc în fiecare an în Bitolia. 

În total, ei au luat peste 17.300 fotografii în 120 de localități. Ianaki și Milto Manakia s-au născut în 1878 și 1882 în micul sat aromân Avdella (Αβδέλλα astăzi, Grecia), în vilaietul otoman din Monastir. În 1905, au achiziționat un aparat de fotografiat Bioscope în Londra și l-au folosit pentru a captura o varietate de subiecte: bunica lor de 114 ani torcând lână în Avdela; vizite ale oficialilor guvernamentali la Monastir, inclusiv sultanul Mehmed al V-lea (1911), regele Petru și Prințul Alexandru de Serbia (1913), și regele Constantin și Prințul Paul de Grecia (1918); festivaluri locale și nunți, precum și activități revoluționare. 

Ei au deschis primul cinematograf la Bitola, prima dată în aer liber (1921), apoi acoperit (1923). 

Arhiva lor de film a fost depusă în Arhiva de stat a Republicii Populare Federale Iugoslavia în 1955, și transferată la Cinemateca Republicii Socialiste Iugoslave a Macedoniei în 1976. Festivalul de film "Manaki Brothers International Film Camera", de comemorare a lor, are loc la Bitola.
(Avram Fițiu)

Comentarii