-- VÂNZĂTORII DE ILUZII --


                  --COMERȚUL CU ILUZII --
                                                     (Carpathio Neptuni Paterna Lupus)


     Omenirea, în lungul ei drum spre civilizație, și-a clădit existența pe iluzii.

   Vânzătorii de iluzii s-au înmulțit în timp, au "adoptat" aproape peste tot, reguli, cutume si legi, "politici" naționale, de stat si uneori globale, bazate pe iluzii. 

  Au apărut speculanții de iluzii care au intuit "nevoile" reale sau nu, pentru a le da oamenilor ceea ce cer si ceea ce vor pentru a fi "fericiți". 

          Au inventat comerțul și sistemul bancar, au inventat medicamentele de sinteză, au inventat alimente cu chimicale, au stârnit războaie, doar pentru a avea motiv de împăcare în schimbul plății compensatorii în bani sau resurse, au împărțit lumea în săraci si bogați, au fabricat mijloace și arme înfiorătoare în numele apărării și siguranței naționale, doar pentru a intimida, se joacă cu natura, până când, aceasta din urma se mai și răzbuna căteodată, au încercat cucerirea spațiului cosmic, au adunat averi incomensurabile...

   Au transformat oamenii în sclavii banului, au "evoluat"... acum, vânzătorii de iluzii, dupa ce au vândut pământ pe lună, au inventat bitcoinul,  o criptomonedă, care vinde și cumpără iluzii. 

   Dacă cel ce "vinde" condiționează cumpărarea (în cazul nostru prin schimbul marfă - bani, muncă - bani), cumpărătorul se va supune pentru a se bucura de ceea ce își dorește, "cheltuind" din agoniseala făcută.

  În cazul în care nu are, își va vinde munca, timpul și uneori și viața .... pentru a le obține, pentru a ajunge la acel grad iluzoriu de bunăstare și fericire...

   Așa a ajuns lumea să fie stăpânită de acest mic obiect, inițial din bronz, apoi din argint, apoi câteva din aur, apoi din hârtie, apoi din plastic, apoi virtual, pe card și ...în sfârșit în calculator sau pe telefonul mobil prin apariția "criptomonedei". 

   Am uitat cu toții ca la început, o femeie și un bărbat, trăiau FERICIREA NATURALĂ,  fără a fi necesare achiziții costisitoare, de multe ori inutile, sau prin acumularea de averi condiționate de "zeul ban", care au dispărut ori vor dispărea în timp. 

     Da...era un alt fel de fericire, perimată în opinia multora ...însă excludea comerțul cu iluzii ... 

Oare, ce o insemna cu adevarat libertatea ? ... 
O fi așa...ca și iubirea, un sentiment nedefinit? 

Sau este rezultatul direct al comertului cu iluzii ?



Comentarii