-- VESTEA ZILEI, BUNĂ! - Terenurile românilor, rămân ale românilor!!?...--


Terenurile românilor rămân ale românilor! 

E lege! 

Străinii nu ne vor mai putea cumpăra terenurile


Schimbari radicale in ceea ce priveste vanzarea si cumpararea de terenuri agricole in Romania.
Modificarile au fost transpuse deja intr-un proiect legislativ care a fost depus in Parlament si urmeaza a fi dezbatut.
Astfel, cei care vor sa cumpere terenuri agricole vor avea obligativitatea de a le pastra pentru o perioada de 15 ani. Pe langa acest fapt, terenurile nu vor mai putea fi vandute decat catre statul roman.
Masura ar putea fi una benefica pentru economia tarii, avand in vedere profiturile uriase realizate din acest tip de afacere. In acest fel, strainii nu vor mai putea face bani grei pe pamantul nostru, ca mai apoi sa-si externalizeze profiturile catre firmele mama, fara a-si mai achita complet darile catre stat.
Un studiu comandat de parlamentarii europeni arată că străinii au ajuns să controleze până la 40% din terenul arabil al României. Printre marii proprietari sunt cetăţeni libanezi, conţi austrieci, bănci şi companii de asigurări. Efectele sunt negative atât asupra forţei de muncă, cât şi asupra mediului înconjurător, spune studiul.
Potrivit studiului, România este unul dintre statele care au vândut cele mai mari suprafeţe străinilor. „Concentrarea fenomenului de acaparare a terenurilor agricole din Europa de Est este în mod particular alarmantă având în vedere faptul că în tratatele de aderare la UE noile membre state din Europa de Est au obţinut perioade de tranziţie pentru liberalizarea pieţei de fond funciar (…) Informaţiile sugerează că România, Bulgaria, Ungaria şi Polonia sunt în mod particular puncte fierbinţi ale acestei probleme”, se arată în raport. Menţionăm că în România, potrivit negocierilor pentru aderarea la UE, liberalizarea pieţei funciare a avut loc începând cu 1 ianuarie 2014, moment din care cetăţenii străini au putut cumpăra teren în ţara noastră şi pe persoană fizică.
40% din terenul românesc este exploatat de străini
Potrivit studiului (în care se menţionează că România nu are date oficiale despre acest fenomen, autorii folosind date obţinute din diverse alte surse), în jur de 20%-30% din terenul arabil al ţării aparţine cetăţenilor străini din UE, în timp ce alte 10% aparţin unor persoane rezidente în alte state decât cele UE. Altfel spus, din estimările Transnational Institute, aproximativ 5,3 milioane de hectare (40% din aproximativ 13,3 milioane de hectare) sunt exploatate de străini. Numai în Timiş, spun analiştii Transnational Institute, se estimează că în jur de 150.000 de hectare de teren arabil, adică o treime din total, sunt exploatate de companii italiene.
Mai mult, din datele Institutului, în România se găsesc şi cele mai numeroase ferme atipice deţinute de cetăţeni străini. „Cea mai mare fermă din România (deţinută de străini n. red.) aparţine companiei libaneze Maria Group şi se întinde pe 65.000 de hectare. Având propriul port şi depozit de cereale, grupul exportă carne şi cereale în special în Orientul Mijlociu şi Africa de Est”, se arată în raport.

Comentarii