-- BUCURIA DE A FI ROMÂN ÎN ȚARA TA! --

Dacă ar putea cineva privi de sus de tot, aşa încât să cuprindă dintr-o dată tot pământul românesc, ar rămane vrăjit de armonia şi frumusețea lui. 

 O parte din credințele populare, din descântece, din leacurile băbeşti au o străveche origine dacică, iar unele din aceste descântece încă mai sunt prezente astăzi în unele zone mai izolate ale Țării. 

 De asemenea "priveghiul" nostru, în forma arhaică în care apare el încă, în unele colțuri retrase ale Țării, ca în Vrancea, formă care arată mai degrabă bucurie decat întristare, cu măşti, cu jocuri, cu glume, sunt cu siguranță o moştenire ancestrală a daco-geților! 

 Şi bineanțeles străvechiul joc al căluşului vine tot de la strămoşii noştri.” 


   ”Spiritul Românesc, nu este de vânzare, nu se poate copia, nu se poate denatura, nu se poate falsifica si nu se poate fura. Este amprenta unică, ce a dăinuit peste milenii, până in zilele noastre.... și mai departe, va dăinui precum coloana cea fără de sfârșit!”
(Carpathio Neptuni Paterna Lupus)




     „Într-o țară așa de frumoasă, cu un trecut așa de glorios, în mijlocul unui popor atat de deștept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de patrie și cum să nu-ți ridici fruntea, ca falnicii strămoși de odinioară, mândru că poti spune: ”Sunt roman!” 
(Alexandru Vlahuţă)



    „Mă mişc între Dumnezeu şi neamul din care fac parte. 
În afară de aceşti termeni, nu văd nimic semnificativ între cer şi pământ” 
(Petre Ţuţea)





Comentarii