-- Serial: STRĂMOȘII NOȘTRI GETO-DACII ȘI STRÂNSA LOR LEGĂTURĂ CU AURUL...partea a III-a -

*Strămoşii noştri geto – dacii şi strânsa lor legătură cu aurul*

“Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii.”  Nicolae Iorga.

3.

Coiful de la Poiana Coţofeneşti *

colaj-coiful-de-la-cotofene_86341700
Acest coif princiar e un obiect din aur care, printre multe alte astfel de piese valoroase aflate la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, se evidenţiază prin măreţie şi strălucire.

   Motive decorative din tradiţia traco-getă şi carpato-dunăreană sunt întâlnite şi pe coiful de aur descoperit la Poiana Coţofeneşti, judetul Prahova, datând din secolul IV î. Hr.
 Soarele, motiv des întâlnit pe multe dintre bijuteriile strămoşilor noştri, este în prim plan pe acest coif, alături de scene de sacrificare a animalelor şi animale fantastice. 

   Descoperirea acestui obiect de preţ a avut loc în anul 1926, când un elev al şcolii satului, fiind la arat, l-a scos, din întâmplare, cu cuţitul plugului. 
Coiful a fost lucrat din foaie de aur destul de groasă, bătut pe un calapod de lemn. Îi lipseşte doar vârful calotei, în rest e păstrat în stare foarte bună, fiind înalt de 25 cm şi având 770 gr.

   Coiful de aur a fost adus la Muzeul National de Antichităţi din Bucureşti, stând aici până în 1970, când a trecut în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, fiind unul dintre cele mai frumoase exponate.

     La nivelul frunţii sunt doi ochi care parcă te încremenesc şi te hipnotizează, cu nişte sprâncene groase, trăsătură caracteristică geto – dacilor.

Comentarii