-- SARMIZEGETUSA REGIA -- mică prezentare --


* SARMIZEGETUSA REGIA *



      
         Grandioasa  capitală a regatului dac, construită probabil la mijlocul sec. I a. Chr., cuprindea în perimetrul său cetatea, zona sacră şi aşezarea civilă.

       Referitor la cetatea Sarmizegetusa Regia, putem afirma că zidurile ei, ridicate în tehnica "murus Dacicus", înconjurau un mamelon aflat la 1000 de metri altitudine, respectând configuraţia terenului. 

   După cucerire, romanii au reamenajat cetatea, mărindu-I suprafaţa, fără a respecta însă traseul zidurilor dacice sau tehnica de construcţie a acestora.

        La cca. 100 m est de cetate, pe două terase, se află zona sacră, la care duce un drum pavat cu lespezi de calcar, calea de acces terminându-se într-o piaţetă. În acest spaţiu au fost amplasate sanctuare de plan rectangular şi circular, unele fiind construite din piatră de calcar, iar altele din andezit.


         Aşezarea civilă formată din cartierele de est şi de vest, se întindea pe câteva zeci de terase, constituind cel mai amplu complex de locuire dacică documentat până în prezent. 
      

       Aici se aflau grupuri de locuinţe, ateliere meşteşugăreşti, depozite, hambare, instalaţii de captare şi distribuire a apei potabile. Într-una din aceste locuinţe a fost descoperit celebrul vas ceramic cu ştampila "DECEBALUS PER SCORILO".




         După victoria asupra dacilor, în urma sângeroaselor războaie din anii 101-102 şi 105-106, romanii au cantonat temporar în cetate o garnizoană formată din detaşamente ale Legiunii IV Flavia Felix.

         Iată o prezentare a sanctuarelor de la Sarmizegetusa . 

Oricine face câteva calcule pe baza sanctuarelor va vedea cât de exacte şi originale sunt aceste calendare. 

     Pe lângă faptul că dacii au realizat unul din cele mai exacte calendare ale antichităţii acesta are o proprietate unică: anul începe cu prima zi a unei săptămâni şi se termină în ultima zi a alteia.


     



           (DACII.GO.RO)   
 



Comentarii