-- ONOARE MARILOR SCRIITORI AI NEAMULUI ROMÂNESC -- Astăzi, CAMIL PETRESCU --




              CAMIL PETRESCU (n. 22 aprilie 1894, Bucuresti – d. 14 mai 1957, Bucuresti) a fost un romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist și poet. A fost membru al Academiei Române.
            El pune capăt romanului tradițional și rămâne în literatura română, în special, ca inițiator al romanului modern.
Debutează în revista Facla (1914), cu articolul ,,Femeile și fetele de azi", sub pseudonimul „Raul D.”
             
        Între 1916 - 1918 participă ca ofițer la Primul Război Mondial, iar experiența trăită acum se regăsește în romanul ,,Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" (1930).

            Încă din anul 1920 participă la ședințele cenaclului ,,Sburătorul" condus de Eugen Lovinescu, iar în revista omonimă publică primele poezii.
   Furtunosul gazetar de stânga, N. D. Cocea e modelul său spiritual.
   Acesta va fi prototipul viitorului său erou Gelu Ruscanu din drama ,,Jocul ielelor" și a eroului său, Ladima, din romanul ,,Patul lui Procust".

         Debutul editorial se petrece cu un volum de ,,Versuri. Idee. Ciclul morții" în 1923.

         În 1933 publică cel mai valoros roman al său și unul dintre romanele importante ale Modernismului european, ,,Patul lui Procust".
           În 1939 este numit directorul Teatrului Național din București, unde va rezista doar 10 luni, iar din 1947 este ales membru al Academiei Române.
     
     Moare la 14 mai 1957, la București. Astfel, masivul roman social închinat lui Nicolae Bălcescu ,,Un om între oameni” rămâne neterminat.

Comentarii