-- MASAGEȚII, primii îmblânzitori ai cailor --


              * MASAGEȚII, primii îmblânzitori ai cailor *
          
           Un studiu publicat in Science Daily relevă că animalul cel mai nobil, calul, a fost domesticit pentru prima dată in stepele dintre Marea Neagră si Marea Caspică, în mileniul III i.C.


     Pe acele meleaguri, pe care astăzi se afla România, Ucraina, Kazahstan si Rusia, îsi aveau matca MASAGEȚII, GEȚII PEREGRINI, care au ajuns până în India, China, Tibet.




     Studiul a fost efectuat de cercetătorii germani, de la Universitatea Humboldt, Berlin, cei de la Institutul Max Planck, Leipzig, în cooperare cu cercetători americani și spanioli. 

     Domesticirea calului a fost un pas evolutiv extraordinar pentru omenire, de aceea originea acestei indeletniciri era foarte disputată.

      Bazându-se pe testări de ADN din Pleistocenul Tarziu pana in Evul Mediu, studiul surprinde momentul în care calul a fost supus unui proces selectiv de înmultire, ceea ce demonstreaza intervenția omului, indicându-i pe MASAGEȚII mileniului III i.C. ca autori ai domesticirii celui mai nobil animal.

Din animal vanat, frate zeiesc al Soarelui

       Societatea modernă este bazată pe ceea ce se numește „revoluția neolitică”, când oamenii au adaptat plantele nutritive salbatice si au domesticit animalele. 

    Dintre animalele domesticite, niciunul, în afară de cal, nu a avut o contribuție atât de mare in toate aspectele vietii umane: nutritie, transport, razboi si punerea in contact a civilizatiilor indepartate. 
     
      A și rămas în vocabularul românilor, urmași ai daco-geților, cuvântul „a descăleca” pentru a defini întemeierea unei țări! 

    Alte descoperiri care atestă domesticirea calului în același areal sunt strachinile cu urme de grăsime provenita din lapte de iapă, ceea ce demonstreaza ca animalele erau crescute si pentru hrană, nu numai pentru transport.




    Aceste descoperiri țin de Cultura Botai ( 3700-3100 i.C.), in Kazahstanul de azi, nu departe de locul unde se intindea minunata CETATE SOLARĂ A MASAGEȚILOR, ARKAIM.  
      La inceput un animal vânat pentru hrană, calul și-a câștigat respectul oamenilor, care 
l-au dedicat zeilor solari, MITRA la GEȚII  din Capadocia, Aplu la daci, care au bătut si monede pentru calul solar, purtând steagul GETO-DAC, șarpele cu cap de lup.

   Pe o falangă de cal sălbatic descoperită la Cuina Turcului (comuna Dubova, judetul Mehedinti, pe malul Dunarii la Portile de Fier), 11.000 i.C., se afla prima reprezentare a genezei, a coloanei infinitului, a țâțânii  lumii, cum spune țăranul roman, care se citeste astfel „Însuflețirea vine din Cer, se plămădeste în pântecul femeii și se naște pe Pământ”! 
Si acest mesaj este incizat pe o falangă de cal! 



      Pe teritoriul României s-au găsit cel puțin 200 de imagini atestând cultul Cavalerului Trac,  in Dobrogea, Oltenia, Transilvania. 
      Uneori, imaginile includ, ca relieful cinegetic de galop, de la Constanta, șarpele cu trupul încolăcit pe un arbore, element care conserva simbolurile GETO-DACE. 




       Mai tarziu, cavalerul trac a fost înlocuit subtil de...cavalerul get Sf. Gheorghe, care a supus balaurul... moralei creștine. 
Prin migratie, calul domestic s-a răspândit din arealul ponto-caspic în toată Eurasia, Mesopotamia, Anatolia.
(Autor: )

Comentarii