-- ÎNCEPE SEZONUL DRUMEȚIILOR PE MUNTE -- SFATURI UTILE --


                             * SFATURI UTILE în drumeții *





1. Anunță-ți familia și prietenii despre traseul tău, data la care ar trebui să pleci și să te întorci din traseu. Pe cât posibil nu schimba traseul la fața locului pentru că la nevoie te vor cauta pe traseul anunțat inițial.

2. Nu călători singur în natură sau locuri retrase.

3. Asigura-te că ești într-o bună formă fizică dacă mergi în natură.

4. Cercetează, consultă hărți, ghiduri turistice sau persoane care sunt familiare zonei în care călătorești.

5. Întotdeauna poartă cu tine o hartă a zonei și o busolă. Chiar și într-o zonă pe care o cunoaștem foarte bine, pe ceață sau noaptea ne putem rătăci foarte ușor.


6. Poartă cu tine un fluier, oglindă sau orice pentru semnalizare. Ține minte semnalul de ajutor: trei semnale repetate la intervale fixe de timp. Poți folosi semnale vizuale, acustice, etc. În loc să strigi, mai bine folosește fluierul, vocea nu ajunge la o distanță prea mare.

7. Îmbracă-te folosind sistemul de straturi: unul pentru a elimina transpirația, unul pentru a ține de cald și unul pentru a te proteja de elementele exterioare (vânt, ploaie, zăpadă). Alege cu grijă îmbrăcămintea și materialele din care este realizată aceasta. Încearcă pe cât posibil să nu porți bumbac, acesta rămâne de obicei ud, și se usucă foarte greu. Poartă haine de culori deschise ori stridente pentru a putea fi văzut ușor de la distanță (sau mai rău, dacă ai să cazi într-o râpă).

8. Învață să îți folosești (corect) echipamentul pe care îl ai cu tine, degeaba îl cari în spate daca nu ști cum te poate ajuta.

9. Poartă o caciulă pe vreme rece pentru a reduce pierderea de căldură a corpului, iar vara poartă o șapcă/pălărie/batic pentru a te feri de insolație.

10. Ai grijă la schimbările vremii. Consultă prognozele meteo, dar fi pregatit și pentru vreme rea, pe munte vremea se schimbă foarte repede. Ține minte că vântul și umezeala te pot pune în probleme, vezi de exemplu hipotermia.

11. Nu călători noaptea sau pe vreme nefavorabilă.

12. Dacă călătorești cu cortul și te simți obosit, mai bine oprește-te, așează tabăra și odihnește-te.

13. Daca este posibil, campează aproape de o sursă de apă. Totuși, ai grijă să nu campezi pe drumurile de acces ale animalelor la apă, sau în calea unor posibile viituri care pot apărea în cazul precipitațiilor abundende.

14. Apa este mai importantă decât mâncarea.

15. Dacă campezi și vrei să faci focul, asigură-te că ai adunat foarte multe lemne. De obicei strânge de 2-3 ori mai multe lemne decât crezi că vei arde. Asigură-te că nu este interzisă aprinderea focului și că ai luat toate măsurile de a preveni un incendiu.

Și nu în ultimul rând, ia cu tine saci de gunoi și adu tot gunoiul pe care îl faci sus pe munte jos la primul container!!!

(imagine cu răsărit de pe Ceahlău)

Comentarii