-- BUN VENIT ACASĂ, EUROPA! -- 4. --



                * BUN VENIT ACASĂ, EUROPA! *
                                                            (autor: AURORA PETAN)
                                                                               4.


                                               -- ACUM 7000 DE ANI ÎN ARDEAL APĂREA  PRIMA SCRIERE DIN EUROPA --
              Tăblițele de la Tărtăria reprezintă, după mulți specialiști, cel mai vechi mesaj scris din istoria omenirii, mai vechi chiar decât primele scrieri sumeriene.

      Totusi, astăzi, cei mai mulți arheologi români(culmea!) sunt neîncrezători cu privire la autenticitatea lor, cum sunt sceptici ori de câte ori vine vorba de o descoperire exceptională.

            Ne refuzam mereu dreptul la originalitate, la valoare, si preferăm sa afirmăm că am împrumutat mereu, TOT de la toate neamurile, popoarele, limbile, câte ceva.

      La fel și cu tăblitele de la Tartaria: or fi aduse de vreun sumerian și pierdute pe aici, spun unii; sau or fi fost aduse în vremurile mai noi de un colectionar; ori poate sunt falsuri…

         Nu același lucru se poate spune despre cercetătorii străini, care au studiat subiectul în cele mai mici detalii si au elaborat studii serioase.


            E adevarat, în anii `60, când au fost descoperite tăblițele de la Tărtăria, nu existau destule indicii care să confirme existența unei scrieri neolitice în această arie geografică.

    Piesele erau unicate și păreau stranii.

Cu timpul însă, cercetările au avansat, iar astăzi există peste O MIE DE PIESE , în special ceramice (fragmente de vase, figurine), descoperite În peste 50 de localități, care conțin SEMNE ALE UNEI SCRIERI STRAVECHI.


     Aceste semne nu sunt decorative, ci reprezintă UN ÎNCEPUT DE SCRIERE.

Piesele inscripționate au fost descoperite în aria culturii Vincea-Turdas, în special la noi în țară și în Serbia.

TURDAȘ și PARȚA reprezintă la noi,  localitățile care au oferit piesele cele mai numeroase si mai interesante.

Astfel, tăblitele de la Tărtăria nu mai sunt singure, chiar dacă rămân cele mai importante.


                    Această  scriere nu a apucat să evolueze și să dea roade, stingându-se odată cu cultura ce i-a dat naștere.

Poate că schimbările climatice majore au determinat retragerea populațiilor spre zone mai ferite, sau poate că valurile de populații venite dinspre Asia au adus alte moduri de exprimare, cert este că germenii scrisului neolitic au pălit.

   Totusi, rămân zecile de semne inventariate de cercetători, nedescifrate, enigmatice, care nu știm cum au influențat evoluția culturii ulterior.
Dar putem fi siguri că au influentat-o.

Ceea ce știm cu siguranță este ca SCRIEREA NEOLITICA A CULTURII VINCEA-TURDAS este PRIMA SCRIERE A EUROPEI si poate, mai mult ca sigur,  PRIMA SCRIERE A OMENIRII.

                                                         

                                                            --  ACUM 2000 DE ANI  --  CUM SE SCRIE ISTORIA…--


              Dupa dispariția splendidelor culturi ale Vechii Europe si intrarea în epoca metalelor, ISTORIA A ÎNCEPUT SA FIE SCRISĂ DOAR DE CĂTRE CEI ce aveau arme mai bune, orgolii mai mari și saci cu BANI MAI NUMEROȘI.

          Destul de repede, civilizatia greco-romană devine felinarul Europei, luminând anemic si subiectiv un continent ce părea să fi fost cuprins de noapte.

  TOT CE NU ERA GRECESC sau roman era etichetat ca fiind ”barbar, salbatic, primitiv”.

    Restul Europei devine o lume ÎN APARENȚĂ FĂRĂ VALORI, cel puțin așa este privită din perspectiva unor ”români”, CARE NE-AU VÂNDUT ȘI CONTINUĂ SĂ NE VÂNDĂ, PESTE SECOLE, O ISTORIE PĂRTINITOARE.

     Civilizatiile “barbare”, intrate in manuale PRIN OCHIUL CUCERITORULUI, aproape că nici nu își mai primesc dreptul de a se numi Civilizații.
    În viziunea lor, o civilizatie,  trebuie sa aibă arhitectura monumentală, să construiască colosseum-uri, în care să pună oameni să se ucidă intre ei, spre distractia supremă a privitorului, ori să ațâțe animale înfometate împotriva unor oameni neajutorați.

O civilizatie cică, ar trebui să aibă o armată puternică, cu care să cucerească mereu noi teritorii.
O civilizatie trebuie sa se consume în ospețe copioase și in serbări fastuoase.
O civilizație trebuie să aibă morminte princiare bogate, piramide sau temple impozante.

               Dar.... civilizația nu reprezintă, însă,  doar aspectul material, economic, al unei populații, nu reprezintă doar bunurile materiale , ci și VALORILE FUNDAMENTALE ALE OMENIRII....





                  Modelul occidental ne-a obișnuit să privim cu mai multă admirație DOAR aspectele materiale, cele care ne aduc confort si siguranța  fizică, decât pe cele spirituale, care ne-ar putea  ajuta să aflăm care este rostul nostru în lume. 

           Marile civilizatii, trecute sau prezente, sunt demne de admirație, desigur. 

   Dar adevaratele valori nu trebuie cautate în realizările materiale, ci în cele SPIRITUALE. 

Cand sacerdoții geto-dacilor se rugau în munți, în peșteri ascunse, și îi învățau pe oamenii de rând că sufletul este nemuritor, iar trupul și  materia nu contează, cei ai altor neamuri înălțau temple sclipitoare împodobite cu statui impozante. 

   Iar daca geto-dacii nu cheltuiau sume enorme pentru a construi clădiri colosale și pentru a intreține armate profesioniste, asta nu îi făcea mai puțin înțelepți decât vecinii lor. DIMPOTRIVĂ...
                    Daca geto-dacii erau convinși de lipsa de însemnătate a valorilor materiale, este firesc să nu fi investit prea mult în aceste valori.

           Nu și-au ridicat statui, nici palate colosale, se îmbrăcau modest, la fel ca țăranii nostri de astăzi, regii purtând în picioare opinci, iar pe cap o caciulă de lână în loc de coroane fastuoase din aur, bătute cu pietre prețioase.

     Iar cei care, investind mult mai mult în bunuri materiale, i-au numit pe aceștia “primitivi” , ”barbari” ori “salbatici”, nu au ințeles că

SPIRITUALITATEA ESTE MULT DEASUPRA CIVILIZATIEI MATERIALE.
           Cei care trăiau mai mult în mijlocul NATURII și în strînsă legătură și armonie cu aceasta,  aproape de zei, au înțeles aceste lucruri mai bine decat cei ce-și petreceau vremea în băi, ospețe obscene și spectacole de circ.

Spiritualitatea Europei se stinge dinspre vest spre est.

La rasarit mereu credinta a fost mai puternică.

Orientul poate fi salvator...

                                                                           -- VA URMA -- 

Comentarii