-=- 1 FEBRUARIE - ZĂREZANUL....-=-

                                     ZĂREZANUL - 1 februarie...



 În anumite zone din sudul RomÂniei, dar și în Bulgaria, se sărbatorește Zărezan-ul, o sărbătoare a viței de vie, cea care de milenii dă viață tuturor sărbătorilor cu licoarea zglobie ieșită din fructele sale.

Sărbătoarea Zărezanului (Ziua lui Sf. Trifon Nebunul, cunoscută și ca Gurbanul Viilor) are loc în fiecare 1 februarie și constă în sfințirea viței-de-vie pentru rodnicie, să nu fie bătută de grindină și mană, și pentru ca proprietarii să nu devină săraci. 
Când bărbații pornesc la vie, taie corzile de viță din care-și fac cununi și cingători, și dezgroapă sticla de vin îngropată încă din toamnă. În jurul focului aprins la cap de vie începe petrecerea câmpenească, se sare peste foc, se joacă si petrecăreții se stropesc cu vin.

Tradiţia populară spune că aceasta este ziua în care anul vechi viticol moare şi renaşte noul an viticol.
De acest obicei, bărbaţii de toate vârstele, se adună în cete şi se îndreaptă către vii, cu traistele doldora de mâncare şi vin.
Ajunşi la vii, oamenii aprind focuri, dezgroapă sticla cu vin bine ascunsă de cu toamnă, taie câteva joarde de viţă din care împletesc coronițe, apoi petrec cu veselie în jurul focului...


Comentarii